Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas uit 1974 gemoderniseerd tot groene energiebron

Protium heeft onlangs de bouw van het zon-op-kasproject in Heinenoord, Zuid-Holland, afgerond. Met dit project is een kas uit 1974 gemoderniseerd tot een bron van groene energie. Het nieuwe kasdek bestaat uit 10.804 zonnepanelen van 430 Wp, goed voor een totaal piekvermogen van 4,65 MW. Dit betekent een jaarlijkse energieopwekking van bijna 4.000.000 kWh, wat overeenkomt met het totale jaarlijkse stroomverbruik van het dorp Heinenoord.

In het project worden twee typen zonnepanelen gebruikt. "We hebben ervoor gekozen om een deel van het project te realiseren met bifacial zonnepanelen. Deze panelen beschikken over een glazen achterkant, in tegenstelling tot folie bij een standaard zonnepaneel. Dit verhoogt de lichtdoorlatendheid en biedt de eigenaar van de kas meer teeltmogelijkheden," vertelt Matteo Santini, medeoprichter van Protium.

Lokale trekpleister
Gijs van Herk begon in 2002 met de teelt van aardbeien op de locatie in Heinenoord. Samen met zijn vrouw Dianne combineren ze het beste van twee werelden door producten van de hoogste kwaliteit zo milieuvriendelijke mogelijk te telen. Naast aardbeien telen ze nu ook frambozen, kersen, pruimen, rode bessen en bramen. Al deze producten worden aan huis verkocht in hun boerderijwinkel. Deze lokale trekpleister staat bekend om een breed assortiment vers fruit uit eigen teelt aangevuld met streekproducten uit de Hoeksche Waard. De winkel is open van april tot september.

Uitdagingen van het project
Zonnepanelen plaatsen op een bestaande kas gaat niet altijd zonder moeite. Hylke Kuiken, projectmanager bij Protium, zegt hierover het volgende: "Tijdens de onderzoeksfase van het project bleek dat de bestaande goot van de kas niet sterk genoeg was om de zonnepanelen voor een lange periode te dragen. Om de veiligheid van de installatie en de kasconstructie te waarborgen, hebben wij daarom de goten van de 50 jaar oude kas verstevigd door een koker onder de goten te installeren."

Verder ontstonden er door de slechte weersomstandigheden in de afgelopen periode ook uitdagingen tijdens de bouw van het project. "Het weer zat helaas niet altijd mee, waardoor niet alles volgens de vooraf opgezette planning verliep. Ondanks de vele regenval is het gelukt om het project voor de zomer volledig operationeel te hebben. Alle 12 omvormers draaien en we zijn erg trots op het eindresultaat," vertelt Hylke.

In samenwerking met de locatie-eigenaar is het asbesthoudende dak van de loods gesaneerd en vervangen door nieuwe sandwichpanelen, waardoor nog eens 300 extra zonnepanelen konden worden toegevoegd aan het project.

Alternatieve toekomst voor tuinders
Door aangescherpte regelgeving, schommelende energieprijzen of verduurzamingseisen zien veel tuinders weinig toekomstperspectief voor hun oudere kas. Een samenwerking met Protium biedt deze ondernemers een alternatieve toekomst door het kasdek te benutten met zonnepanelen.

Voor meer informatie:
Protium
Tel: 0505535052
[email protected]
www.protium.nl

Publicatiedatum: