Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Coöperaties BelOrta en The Greenery onderzoeken samenwerking

The Greenery en BelOrta hebben een belangrijke stap gezet naar een gezamenlijke, op groei gerichte toekomst. De Raad van Bestuur van BelOrta en het Bestuur van The Greenery hebben een intentieverklaring getekend om de samenwerking binnen een Unie van Producentenorganisaties (UPO) te onderzoeken. Deze samenwerking is gericht op het bundelen van krachten op het gebied van productaanbod en dienstverlening met als doel een nog sterkere positie op de Europese markt.

Met de consolidatie en internationalisering van de vraagzijde is bundeling van de aanbodzijde een logische stap. Begin 2023 vonden de eerste verkennende gesprekken plaats tussen BelOrta en The Greenery. Beide organisaties hebben dezelfde focus: maximale waardecreatie voor hun telers nu en in de toekomst. Na de individuele doorontwikkelingen van beide organisaties zijn zij klaar voor samenwerking. Met deze geplande samenwerking borgen de coöperaties de beschikbaarheid en zekerheid van hun producten op de lange termijn en bieden ze hun telers toegang tot Europese markten om zo de best mogelijke prijs en maximale waarde te realiseren.


The Greenery Logistics

Voordelen voor telers en klanten
De samenwerking biedt kansen voor telers van glasgroenten, vollegrondsgroenten, en hard- en zachtfruit in zowel België als Nederland op het gebied van afzetmogelijkheden, inkoop, optimaliseren van het logistiek netwerk, investeren in kennisopbouw, innovatie in nieuwe rassen, verduurzaming, digitalisering en flexibiliteit bij marktveranderingen. Voor klanten biedt de bundeling een rijker aanbod van een breed assortiment groenten en fruit, direct van de bron, met passende dienstverlening op het gebied van onder andere kwaliteit, logistiek, duurzaamheid en categorieontwikkeling. Door de geografische ligging passen beide organisaties goed bij elkaar, waardoor, onder de veranderende weersinvloeden, de productbeschikbaarheid geborgd blijft.

Stap voor stap
De beoogde samenwerking is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en een complementair productaanbod. De eerste stap in het onderzoek naar de samenwerking is de oprichting van een Unie van Producentenorganisaties (UPO), waarna de samenwerking stap voor stap zal worden uitgewerkt in een groeitraject. Hiermee wordt gestreefd naar schaalvoordelen, optimale productbeschikbaarheid en waardecreatie voor de telers en een flexibele positionering in een snel veranderende markt. Dit moet resulteren in een krachtige, toonaangevende speler in de Benelux.

David Markowski, voorzitter bestuur The Greenery: "We geloven dat onze organisaties en de markt er klaar voor zijn en we kijken met veel energie uit naar de verdere vormgeving en inrichting van de samenwerking." Marc Smets, voorzitter BelOrta: "Deze samenwerking biedt een aantal kansen op groei in teelt en afzet en op een bredere toegang tot Europese markten en er zijn voordelen op vlak van kennisdeling en efficiëntie."BelOrta is de grootste groente- en fruitcoöperatie in België, met breed assortiment in glasgroenten, vollegrondsgroenten en hard- en zachtfruit. BelOrta telt meer dan 1.200 telers en heeft een jaarlijkse productomzet van ongeveer 626 miljoen euro. The Greenery is één van de grootste coöperaties van groente- en fruittelers in Nederland, gericht op het leveren van een breed assortiment verse producten aan (online) retail- en tradeklanten. The Greenery heeft meer dan 150 aangesloten telers en realiseert een jaarlijkse totale productomzet van 743 miljoen euro.

Voor meer informatie:
The Greenery
Harm-Jan Eikelenboom
tel: +31 6 50 214 605
[email protected]

BelOrta

Glenn Sebregts
tel: +32 15 565272
[email protected]

Publicatiedatum: