Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland voldoet niet aan Europese regels over gebruik gewasbeschermingsmiddelen

De Nederlandse overheid voert de Europese regels over duurzaam gebruik van bestrijdingsmiddelen niet goed uit. Dat concludeert Natuur & Milieu in het rapport 'Bestrijdingsmiddelen in Nederlandse natuur en water'.

Nederland heeft volgens de Europese Richtlijn duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen de plicht om water te beschermen tegen vervuiling door gewasbeschermingsmiddelen. De richtlijn vraagt om een totaalverbod (of in ieder geval minimalisatie) in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in kwetsbare waterwingebieden. Uit het juridische onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat het in Nederland niet het geval is. Hoewel het gebruik van middelen in gebieden waar grondwater beschermd wordt voor drinkwaterwinning (GWB-gebieden) onderhevig is aan wettelijke beperkingen komen deze niet in de buurt van een totaalverbod of minimalisatie.

Landbouw in waterwingebieden
In de praktijk is te zien dat er nog veel landbouw, 33.000 hectare, in waterwingebieden plaatsvindt. Een aanzienlijk deel van het bouwland in deze gebieden, 457 hectare, bevindt zich in de direct omgeving van een drinkwaterpunt. 128 hectare van dit bouwland wordt gebruikt voor teelten, zoals lelie, die bovenaan in de top van meest bespoten teelten staan. Ook zijn de afmetingen van bufferstroken niet toereikend om afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater te verminderen. Deze zijn in Nederland 50 tot 500 cm terwijl de European Food and Safety Authority (EFSA) aangeeft dat bufferstroken van 15 tot 20 meter nodig zijn voor een verminderen van afspoeling van 72 tot 80%.

Aanbevelingen bescherming drinkwater
Om de Nederlandse praktijk beter aan te laten sluiten aan Europese wet- en regelgeving is het volgens Natuur & Milieu nodig om maatregelen te treffen. Zij geven vijf aanbevelingen:

  • Sta uitsluitend biologische landbouw (of vergelijkbaar) toe in GWB-gebieden en de waterwingebieden.
  • Wijs beschermingszones aan voor oppervlaktewater waaruit drinkwater wordt gewonnen.
  • Sta ook in Natura 2000-gebieden uitsluitend biologische landbouw (of vergelijkbaar) toe.
  • Wijs passende bufferstroken aan voor landbouwpercelen.
  • Geef meer duidelijkheid in de gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen.

Voor de uitvoering van deze maatregelen is optreden vanuit het Rijk en goede afstemming tussen de verschillende betrokken overheidsinstanties nodig. In de huidige situatie blijken deze instanties vaak naar elkaar te wijzen als het gaat om de bescherming van kwetsbare gebieden.

Hier is meer informatie in de 'Staat van ons water' te vinden.

Bron: Groen Kennisnet

Publicatiedatum: