Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Duurzamere voedselproductie dan tomatenteelt in de Nederlandse glastuinbouw ga je niet krijgen"

Dat stelt Margriet Looije in de podcast 'Eten is weten'. Daarin is ze in gesprek met Hidde Boersma, Joris Lohman en Karsten de Vreugd. Uiteraard gaat het ook over de speciale propositie van Looye Kwekers.

"Er zijn te weinig A-merken in het AGF-schap te vinden", vindt Margriet, commercieel directeur bij Looye Kwekers. "Consumenten moeten meer keuze hebben in smaakvolle tomaten. Er zijn op dit moment te weinig tomatenmerken in het schap te vinden. Het lastige bij groente- en fruitteelt is dat het afhankelijk is van weersinvloeden. De kwaliteit en de smaak wisselt daardoor bij dit soort producten. Toch zijn er op dit moment heel veel promoties van tomaten te zien in de supermarkt. Daar word je helemaal gek van."

Tomatenproeven
"Elke week zitten er 20 tot 30 medewerkers tomaten te proeven. Die medewerkers geven dan een cijfer en alleen als de tomaten goed genoeg zijn worden ze als honingtomaten verkocht. Anders gaan ze onder een private label weg. We zijn bezig om dat met AI te gaan doen. Wij denken dat smaak iets heel complex is. Meetbare feiten zeggen niet alles. Je moet de tomaat een beetje pesten. Zo passen we generativiteit toe: we laten de temperatuur in de kas schommelen waardoor de tomaten heel veel energie gaan stoppen in de vruchten. Daardoor worden de vruchten lekkerder."

Hybride
Een hybride is een mix van twee dingen. "Je hebt een vader en een moeder plant en als je die kruist weet je precies welke genen er in het kindje komen. Dat gebeurt met F1 zaden. Hybride rassen hebben vaak hogere opbrengsten. Telers willen gewoon goede zaden in kunnen kopen en willen de veredeling niet zelf doen. Meer consumptie kan geen kwaad. Meer groenten en fruit is juist gezond", zegt Margriet. "Maak aubergine alsjeblieft herkenbaar voor consumenten zodat de vrucht meer gegeten wordt. Tomaten en aardbeien zijn het lekkerst op kamertemperatuur. De smaak van tomaten die rood geoogst zijn gaat niet achteruit wanneer ze in de koelkast bewaard worden."

Luister hier de podcast terug.

Publicatiedatum: