Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Nederlandse tuinbouw lijkt zich goed hersteld te hebben van de hoge gasprijzen"

De kartellijn in de prijsvorming van TTF-gas is weer terug. De gasprijs voor komende winter komt opnieuw dicht bij de 40 euro per megawattuur te liggen, dankzij een nieuwe knik omhoog. De EPEX-stroomprijs ligt op een minder zonnige dag donderdag direct ook weer een stukje hoger: ruim 91 euro per megawattuur en ook in de middag met minimaal 55 euro nog altijd stevige uurprijzen.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 19 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Energieleverancier Vattenfall kan de recente prijsbewegingen voor gas verklaren en wijst op kortstondige verstoringen in Noorwegen.

Ook in de Vattenfall-update: aandacht voor een arbitragezaak van Uniper versus Gazprom. Het Duitse nutsbedrijf Uniper heeft afgelopen woensdag 12 juni zijn langetermijngasleveringscontracten met Rusland officieel beëindigd en de gasrelatie met Gazprom Export juridisch afgesloten. Dit was het gevolg van een uitspraak in de arbitrageprocedure die Uniper eind 2022 tegen het Russische Gazprom Export was gestart. De Duitsers moeten 13 miljard euro krijgen, zo meldde ook Nu.nl al.

Hoogleraar energietransitie Martien Visser slingert op sociaal medium X een discussie over de glastuinbouw en energiegebruik aan. Hij constateert dat de sector sinds de zomer van 2022 zich goed heeft hersteld en het gasverbruik omlaag is gegaan met 40%. Als oorzaken wijst hij op het wkk-verhaal, waarbij wie slim gebruikmaakt van zijn gasmotor er geld verdiend kan worden met teruglevering van elektriciteit, maar ook netbalancering, maar ook op hogere prijzen die consumenten bereid zouden zijn om te betalen voor kasproducten. Onder zijn bericht voegen diverse sectorkenners de nodige nuance toe.


Martien Visser, 2e van rechts, tijdens een bijeenkomst van Tuinbouwjongeren Nederland over energie, november 2022.