Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Hoge elektriciteitsprijs op druiligere dinsdag

Er is rond het weekend weer een eurootje van de TTF-gasprijs afgegaan. Het levert een winterprijs op die weer onder de 40 euro per megawattuur ligt. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt dinsdag op ruim 95 euro per megawattuur. Opvallend, want doorgaans drukken zon en wind de prijzen in ieder geval 's middags omlaag. Vandaag dus niet, want het belooft regenachtig te worden en bovendien hangen, in ieder geval hier in het doorgaans winderige Tholen, de vlaggen stil.

In het nieuws gaat het onder meer over problemen bij Gazprom, nu Europa steeds minder Russisch gas afneemt. Al komt de Britse krant The Times met cijfers die laten zien dat 'we' ook weer niet helemaal los zijn gekomen van de Russische gasaanvoer.

In mei was Rusland ineens weer de tweede belangrijkste bron van gas voor Europese landen, waarmee de Verenigde Staten werd ingehaald. Ongeveer 15 procent van de Europese gasimport komt nu uit Rusland, blijkt uit cijfers van de Britse krant Financial Times waarover BNR bericht. Dat Rusland nu de tweede belangrijkste gasleverancier is voor Europese landen, heeft meerdere oorzaken. Zo viel in de VS in mei een belangrijke lng-exportfaciliteit weg.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 17 juni 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Energie-analist Jan Willem Zwang komt nog even terug op bijzonderheden op de regel (aFRR) en noodvermogenmarkt (mFRRda). Dit nadat dit weekend op de onbalansmarkt hele hoge prijspieken te zien waren. Op zaterdagochtend om 5 en 6 uur allebei de keren tot 2423 euro per megawattuur en zondagavond om 21 uur tot zelfs 2496 euro per megawattuur, zoals gisteren in de update al opgemerkt. Zwang, analist voor Stratergy en Profiteia, ziet dat gascentrales het moeilijker hebben met steeds minder draaiuren en ook steeds duurder vermogen, schrijft hij op LinkedIn.