Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse teler laat 40 aardbeirassen zien

Op het bedrijf van Magdalena en Matusz Włodarczyk in Polen wordt een flink aantal commerciële aardbeienrassen geteeld. Op het bijna twee hectare grote areaal worden op verhoogde bedden 40 verschillende aardbeienrassen geplant De meeste daarvan dragen binnenkort vruchten. Op 6 juli is het mogelijk om de aardbeien te bekijken, te proeven en te beoordelen tijdens de afsluitende bijeenkomst van het Truskawkowe Inspiracje-project.

"We willen rassen gebruiken die het beste bij onze teelttechnologie en ons klimaat passen. Het project, uitgevoerd in samenwerking met de website en het tijdschrift Jagodnik, biedt daar een goede kans voor. Door samen te werken met de partners van dit project streven we naar verbetering van de aardbeientechnologie," benadrukt Mateusz Włodarczyk, eigenaar van het teeltbedrijf in Hornigi. Samen met zijn ouders en broers teelt hij aardbeien op een areaal van acht hectare. De partners van het project zijn UPL, Yara en Geo Polska, Agrimpex, en Milex.

Als onderdeel van het project zijn twee delen van de kwekerij momenteel in gebruik. Het oudere deel, dat uit tien late rassen bestaat, werd in augustus vorig jaar aangelegd. Dit deel is momenteel in volle vruchtvorming vanwege de versnelling van de vegetatie dit seizoen. Het nieuwe perceel ziet er indrukwekkend uit waarbij enkele bedden worden gebruikt. In de tweede helft van mei zijn 30 aardbeienrassen geplant. Dit betrof A++ stekken waarbij wachtbedden en trays met stekken zijn gebruikt.

Voor het project werd stekmateriaal geleverd door Agronom Berries, Geoplant Vivai, Hortplant, Kaack, Niewczas en Poland Plants. Op 12 juni stonden de planten al in bloei en tijdens de bijeenkomst op 6 juli zullen de meeste vruchten dragen.

Hogere opbrengsten
De technologie van het telen van aardbeien ontwikkelt zich voortdurend. Dit met het doel om hogere opbrengsten, eenvoudigere teelt en de beste fruitkwaliteit te garanderen. Door dit project uit te voeren willen we telers laten zien hoe ze hun productietechnologie op hun eigen bedrijf kunnen verbeteren," voegt Mariusz Podymniak van de website jagodnik.pl toe.

Netwerken
Truskawkowe Inspiracje in Hornigi is een uniek project in Europa met presentaties, workshops en demonstraties over de teeltmethoden in de aardbeienteelt. Er worden meststoffen gebruikt, de planten worden verzorgd en er worden innovatieve teelttechnieken toegepast. Het belangrijkste doel van het project is het testen van nieuwe aardbeienrassen onder normale teeltomstandigheden. Het biedt telers gelegenheid om kennis en vaardigheden op te doen die nodig zijn voor succesvolle aardbeienteelt. Het evenement biedt ook vele andere voordelen. Door te netwerken kunnen er ervaringen worden uitgewisseld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van aardbeienteelt.

Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven.

Publicatiedatum: