Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Geopolitieke spanningen grootste risico voor Nederlandse economie"

De oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, en een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zijn momenteel de grootste risico's voor de Nederlandse economie en de financiële stabiliteit. Dit blijkt uit de jaarlijkse Risicorapportage Financiële Markten van het Centraal Planbureau.

Geopolitieke spanningen vormen op dit moment het belangrijkste risico voor de Nederlandse economie en de financiële stabiliteit. In een sterk internationaal verweven land als Nederland kan onrust elders leiden tot inflatie, lagere economische groei en dalende koopkracht. Bovendien investeren bedrijven in onzekere tijden minder en bestaat het risico van onrust op de financiële markten.

Huishoudens en bedrijven kunnen eventuele schokken wel beter opvangen dan in het verleden. "Vooral bedrijven hebben de afgelopen jaren hun schulden sterk afgebouwd. De economie is veerkrachtig gebleken in het licht van de coronapandemie en de energiecrisis", zegt directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB) naar aanleiding van de vandaag gepubliceerde jaarlijkse Risicorapportage Financiële Markten. Deze rapportage van het CPB wordt op 18 juni toegelicht tijdens het rondetafelgesprek met de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer.

Publicatiedatum: