Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marokkaanse afzet in Europa lager

"Nederland en Turkije belangrijkste concurrenten van Almeria"

Landbouwprotesten in Spanje eerder dit jaar, vooral in Almeria, benadrukten de groeiende spanning met Marokko, dat in Spanje beschuldigd wordt van oneerlijke concurrentie omdat het AGF-producten verkoopt onder betere omstandigheden dan lokaal geteelde producten. Volgens Platform Tierra de Cajamar is de import van Marokkaanse producten dit seizoen echter met 4,4% gedaald, vooral door de lagere oogst van tomaten en courgettes als gevolg van de hoge temperaturen die de teelt bemoeilijkten.

Op dit moment zijn de belangrijkste concurrenten voor de telers in Almeria Nederland en Turkije, met een stijging van hun export van respectievelijk 14,4% en 11,8%. Nederland heeft geprofiteerd van de daling van de energieprijzen, waardoor het de teelt met kunstlicht heeft kunnen hervatten en de verkoop van komkommers aanzienlijk is gestegen. Aan de andere kant laat Turkije, ondanks een kleiner marktaandeel, een groot teeltpotentieel zien en oriƫnteert het zich meer op de Europese markt vanwege de geopolitieke omstandigheden.

In Europa leidt tomaat de vraag met 1.852.000 ton, gevolgd door paprika. Ondanks de inflatie hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hun aankopen met 5,1% verhoogd, waarbij ze hun markten diversifieerden en Nederland en Turkije verkozen boven Marokko.

In tegenstelling tot de algemene trend in de EU heeft Spanje de invoer van tomaten uit Marokko verhoogd en de aangekochte hoeveelheid sinds 2015 verdubbeld. Daarnaast heeft Portugal zich ontpopt als een belangrijke leverancier, die een deel van de markt verovert die Frankrijk de afgelopen tien jaar heeft verloren.

Bron: diariodealmeria.es

Publicatiedatum: