Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BioVerbeek ontvangt bio-bestuurders

"Tekort aan biologische mest"

Het bestuur van BioLogisch Limburg heeft maandag 10 juni bij BioVerbeek in Velden verder kennisgemaakt met het hoofdbestuur van de LLTB.

Niek Verheijen, mede-eigenaar BioVerbeek en LLTB-regiobestuurder Noord-Limburg, hield een presentatie over het biologisch glastuinbedrijf. Daarna was er een rondleiding in de kassen met paprika's en tomaten. Aansluitend gingen de besturen met elkaar in gesprek.

Ondersteuning
BioLogisch Limburg gaf de actualiteiten en knelpunten in de biologische sector aan. Ook werd er over de samenwerking gepraat. Bestuurslid Ellen Mertens gaf aan blij te zijn met de samenwerking met en ondersteuning vanuit de LLTB. Ze heeft ook het idee dat BioLogisch Limburg in het algemeen serieuzer wordt genomen. LLTB-voorzitter Thijs Rompelberg merkt dat er in de gangbare en biologische sector veel raakvlakken zijn op onder andere de onderwerpen arbeid, water en ruimtelijke ordening.

Mesttekort
Eén van de zaken waar de biologische sector tegenaan loopt, is een tekort aan biologische mest. "Voor ons is samenwerking in de hele biologische keten belangrijk. De tuinbouw is afhankelijk van de veehouderij voor de mest", gaf bestuurslid Ellen Mertens aan. Dit kan juist een kans zijn voor gangbare bedrijven die overwegen om te schakelen.

Susanne Görtz, adviserend bestuurslid van BioLogisch Limburg en LLTB-hoofdbestuurder, vroeg zich af wat de reden is voor veehouders om niet bio te worden. "Of gaat het niet? Als er meer biologische veehouders zijn, dan wordt de hele sector hiermee geholpen", zei de hoofdbestuurder die ook multifunctionele landbouw in haar portefeuille heeft.

Omschakelkosten
Omschakeling naar biologisch en bedrijfsopvolging blijken lastig te zijn. LLTB-hoofdbestuurder Theo Coumans denkt dat in de eerste plaats de markt bepaalt of ondernemers overstappen naar biologisch. "Je ziet dat mensen erover denken, maar we zien ook agrariërs teruggaan naar regulier." Volgens LLTB-hoofdbestuurder Fons Kersten is bekend dat de omschakelkosten hoog zijn. "We zouden moeten kijken met marktpartijen om het ondernemers makkelijker te maken."

Vertegenwoordigd
De LLTB-voorzitter gaf aan dat de biologische sector goed vertegenwoordigd is in de regiobesturen en de LLTB-ledenraad. De belangenorganisatie is bezig met strategiesessies. Daarbij wordt ook gekeken waar de leden behoefte aan hebben en hoe de toekomst van de landbouw vormgegeven moet worden. Aan de hand van alle input wordt er een visie ontwikkeld.

BioLogisch Limburg-bestuurslid Judith Deusings zegt dat het nuttig is dat zij een visie over biologische landbouw maken met aandachtspunten, actualiteiten en waar zowel de LLTB als BioLogisch Limburg belang bij heeft. "Op basis van de visie kunnen we bekijken hoe we samen met de LLTB kunnen optrekken."

Bron: Biologisch Limburg

Publicatiedatum: