Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Werkgevers terughoudend met inzetten AI"

Artificial Intelligence: ook in de logistiek worden er miljarden in gepompt. De wetenschap durft nu officieel te stellen dat AI geen hype meer is, maar een realiteit waarmee Jan met de pet zijn voordeel kan doen, zo meldt NT. Daarbij klinkt de waarschuwing, dat er wel een nieuwe mindset van de mens zelf voor nodig is om ten volle van al die kunstmatige intelligentie te profiteren.

Dat het voor velen nog onwennig is, blijkt ook wel uit een steekproef van AWVN. Nederlandse werkgevers zijn terughoudend met het inzetten van kunstmatige intelligentie. Dit blijkt volgens een bericht op BNR uit een steekproef van werkgeversvereniging AWVN. Directeur Raymond Puts zegt daarin dat werkgevers vaak wel geïnteresseerd zijn in kunstmatige intelligentie, maar dat ze veel uitdagingen ondervinden bij het daadwerkelijk inzetten daarvan, zo meldt evofenedex.

Van de ondervraagde werkgevers geeft 40 procent volgens de steekproef van AWVN aan nu nog niets te doen met kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, afgekort AI). Circa de helft daarvan is ook niet van plan dit wel te gaan doen. Volgens directeur Raymond Puts hebben Nederlandse werkgevers zeker interesse in het gebruik van AI. Omdat het kennisniveau van werkgevers hierover vaak te laag is, zien ze echter niet goed wat de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn.

Een andere oorzaak van de terughoudendheid van werkgevers om AI in te zetten, is volgens Puts dat personeelszaken niet genoeg betrokken is bij kunstmatige intelligentie en de manier waarop dit kan worden ingezet op de werkvloer. De directeur van AWVN benadrukt dat het niet zo is dat werkgevers niet weten dat AI in opkomst is en allerlei mogelijkheden biedt, maar dat het eerder een kwestie van onwetendheid is.

Potentiële oplossing
Puts zegt in zijn interview met BNR dat het van groot belang is dat werkgevers het gebruik van kunstmatige intelligentie gaan omarmen. "We hebben het vaak over de enorme arbeidsmarktkrapte. De inzet van kunstmatige intelligentie vormt daar een potentiële oplossing voor, zeker in een diensteneconomie zoals die van Nederland." De inzet van AI is volgens Puts hard nodig omdat de krapte op de arbeidsmarkt steeds vaker leidt tot lange wachttijden en meer ziekteverzuim.

Puts adviseert daarbij ook het bedrijfseconomische aspect niet uit het oog te verliezen. "Zolang we niet in staat zijn om de oplopende loonontwikkeling te compenseren door hogere productiviteit, dan heeft het ook een blijvend risico voor de inflatie. Er zijn dus veel belangen waarom AI uiteindelijk een deel van de toekomst moet worden."

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: