Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Relatief goed kunnen beschermen tegen weersomstandigheden"

Belgisch kersenseizoen officieel afgetrapt bij BelOrta

Tholen - Op 11 juni heeft BelOrta, in samenwerking met Aldi, het Belgische kersenseizoen officieel afgetrapt. De eerste kersen werden aangeleverd door teler Benny Herbots uit Zoutleeuw, waarna ze vervolgens werden gekocht door Aldi Belgium voor €5.000,-. Dit werd verdubbeld door BelOrta, waardoor er €10.000,- kon worden gedoneerd aan het goede doel. Dit seizoen was die eer aan VZW Vincentius Limburg. "Met de aftrap kunnen de consumenten vanaf nu volop kersen in de schappen verwachten voor de komende twee maanden", zo vertelde Glenn Sebregts van BelOrta.


Kris Jans (BelOrta), Maksim Van Herck (Aldi), Benny Herbots en de afvaardiging van vzw Vincentius Limburg, waaronder Jean-Marie Ramaekers

"Nog een van de weinige echte seizoensproducten", zo vertelde Glenn op het perceel van Benny, waarbij er een spaarzaam zonnetje om de hoek kwam kijken. De opening moest al eens verzet worden wegens de moeizame weersomstandigheden, maar dinsdag liet de zon zich toch even zien bij de opening van het seizoen. "Net als asperges zijn de kersen een zeer korte periode beschikbaar, dus geniet er vooral van. Het is namelijk zo weer gedaan."

Een mooi moment voor de officiële start van het seizoen dus, waar, zo stellen de aanwezigen, met smart op gewacht wordt door handelaar en consument. Toch is het wel degelijk een seizoen met uitdagingen, zo legt onder andere teler Benny Herbots uit, die naast kersen ook appelen en peren teelt. "De teelt is niet meer hetzelfde als vroeger. De weersextremen zijn gewoon significant toegenomen, wat het alsmaar uitdagender maakt. Vorig jaar was het gortdroog en nu blijft het maar regenen. Dat vraagt veel van je als teler. Zeker als je ziet dat men alsmaar wil minderen met gewasbescherming, maar wij hebben het simpelweg nodig om normale oogsten te realiseren. Vanuit de overheid worden er al steeds strengere normen geëist en vaak zie je dat warenhuizen hier nog onder willen gaan zitten. Alleen er is een ondergrens en we zitten heel dicht in de buurt. Je ziet het aan de boerenprotesten. Telers gaan bijna kopje onder, maar het lijkt dat dit wel overgekomen is. Met de recente veranderingen lijkt de overheid de noodzaak in te zien."


Glenn Sebregts opende de dag met een woordje over het nieuwe seizoen

Uitdagend maar veelbelovend
"Voor het huidige seizoen is het echter niet makkelijk", zo gaat Benny verder. "Kwantitatief houdt het voor velen niet over, maar toen ik begonnen ben met de kersen besloot ik de beste percelen hiervoor uit te kiezen. Kwalitatief ziet het er daarom toch veelbelovend uit. De vroege rassen hadden nog wel wat last van het overvloedige vocht, maar over het algemeen verwachten we toch een goed seizoen." Glenn erkent de problemen, maar geeft aan dat er toch mooie volumes zijn om mee te werken. "Dat is mede te danken aan de overkappingen in een groot deel van onze boomgaarden, die de oogst beschermden tegen de uitdagende weersomstandigheden dit voorjaar, zoals vorst, hagel en heel veel regen."


Teler Benny Herbots vertelde over de uitdagingen in de kersenteelt

Kris Jans van BelOrta sluit zich hierbij aan. "In potentie hebben we een totale oogst van 6 miljoen kilo, maar ik verwacht dat we dit seizoen zo'n 3 miljoen kilo van 160 telers zullen kunnen aanbieden. Het leek een zeer vroege oogst te worden door de vroege bloei, maar door de kou en regen waren er toch de nodige kopzorgen. Het heeft het seizoen uiteindelijk toch nog wat vertraagd, maar je ziet het hier. De bladeren aan de bomen zijn mooi groen en uiteindelijk zijn het goede volumes van sterke kwaliteit waar we mee aan de slag kunnen. Bovendien wordt er ook al veel naar gevraagd. Het is een seizoensproduct, wat altijd enthousiast ontvangen wordt en dat zien we ook nu. In de Belgische schappen, maar ook bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland zijn belangrijke afzetmarkten voor ons. Daarnaast gaat er veel naar Spanje als de kwaliteit van lokaal product daar mindert. Concurrentie is er wel vanuit Griekenland, Turkije en sinds kort Moldavië, maar ik denk toch dat we ons hierin wel kunnen onderscheiden in kwaliteit."

Aldi zet in op lokaal
VZW Vincentius Limburg nam dus de cheque in ontvangst. De vereniging zet zich in voor mensen in armoede door middel van onder andere voedselhulp en sociale ondersteuning. "We willen kansen creëren om kansen te doen keren", zo vertelde Jean-Marie Ramaekers van Vincentius Limburg. "Met deze donatie kunnen we weer een stapje zetten, waarvoor uiteraard een dubbele merci aan BelOrta en Aldi."

Het eerste kistje werd dit seizoen aangekocht door Aldi, waarbij Maksim Van Herck, Category Manager Fruits & Vegetables van de supermarktketen het belang van lokaal product benadrukte. "We zijn heel blij om de eerste Belgische kersen in huis te halen en tegelijk een lokaal goed doel te steunen. We hebben een lange samenwerking met de Voedselbank en in het verlengde daarvan ook VZW Vincentius Limburg. Het is daarom mooi dat we een dergelijk mooi bedrag kunnen overhandigen aan zo'n goed doel voor kansarme jongeren."

Maksim geeft aan dat de kersen een steeds populairder product worden onder Aldi's klanten. "De Belgische kersen zijn een groot succes bij onze klanten en de populariteit stijgt jaar na jaar. We hechten dan ook veel belang aan verse producten van eigen bodem en waar mogelijk proberen we ook altijd voor het lokale aspect te gaan. Je ziet ook dat het bewustzijn onder klanten steeds verder groeit en wij willen graag in deze behoefte voorzien. Bovendien heeft het uiteraard ook vele voordelen op duurzaamheidsvlak. We intensiveren dan ook al even onze samenwerkingen met Belgische telers en coöperaties om een zo groot mogelijk assortiment aan lokale groenten en fruit aan te kunnen bieden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ook de Belgische mini-watermeloen, die in juli weer zal komen en die we voor het eerst op nationaal vlak aan zullen gaan bieden. Daar zijn we sinds een aantal jaar mee gestart en het gebruiksgemak en formaat bleek een groot succes onder consumenten, waardoor we dit stapje voor stapje uit zullen breiden."

Geen paniek voor peren
Ten slotte gaat Kris van BelOrta nog in op de situatie in de peren. Er is veel geschreven over de problemen met de pseudomonas-bacterie in de nieuwe oogst, maar volgens Kris is het allemaal niet zo zwartgallig als nu wordt geschetst. "Uiteraard zijn er de nodige uitdagingen, maar ik lees soms verhalen dat er geen enkele peer meer aan de boom zou zitten. Er kan wellicht wat minder komen, maar ik denk dat als het weer de komende maanden mee werkt dat we een acceptabele oogst kunnen krijgen met kwalitatief prima peren. Bovendien zijn de Europese verwachtingen niet van dien aard dat we ze absoluut niet aan de man zouden kunnen brengen. Ik denk dat we daarom maar eerst even af moeten wachten voordat iedereen in paniek raakt", zo stelt hij.

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
[email protected]
www.belorta.be