Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het traject: Van tuinbouwgebied naar 830 woningen

Het gebied rond de Tuinderslaan in Mijdrecht krijgt een indrukwekkende transformatie. Waar nu nog elf bedrijven gevestigd zijn, wordt eind volgend jaar gestart met de bouw van de eerste fase van de bouw van woningen. In totaal worden er 830 woningen gebouwd.

Martin Hogenboom van Vireõ, is een van die elf bedrijven. Hij was de man die de in totaal vier eigenaren van Vireõ vertegenwoordigde. Voor hen gaat het om één van hun acht locaties. In Mijdrecht is het areaal 2 hectare. Deze is gelegen aan de Oosterlandweg 28 in Mijdrecht.

Martin: "Het initiatief van dit hele traject is 10 jaar geleden gestart, vanuit de telers. Het was ingegeven door de update van het bestemmingsplan, wat iedere tien jaar plaatsvindt, plus de bereikbaarheid van de bedrijven in het gebied. De bereikbaarheid voor de bedrijven aan de Oosterlandweg was nog goed, in tegenstelling tot de Tuinderslaan. Die voldeed niet meer."

Er werden gesprekken aangevraagd door deze groep bij de gemeente De Ronde Venen, waar Mijdrecht onder valt. Er passeerden veel onderwerpen en vragen de revue.

Martin herinnert zich de gesprekken nog goed: "We wilden graag weten van de gemeente hoe zij de toekomst voor het gebied voor zich zagen. Inmiddels waren er een paar woningen aan particulieren verkocht. Dus was het al niet meer puur tuinbouw-, maar toch ook een beetje woonbestemming geworden. Dat is lastig terug te draaien. En om het gebied toekomstbestendig te maken moest de ontsluiting toch ook met de tijd meegaan. En over toekomstbestendig gesproken; hoe zag de gemeente een herontwikkeling voor een modern glastuinbouwgebied voor zich?" Er waren vragen genoeg. Belangrijke vragen die om een passend antwoord vroegen. En dit alles met in het achterhoofd dat dit gebied dicht tegen de dorpskern van Mijdrecht aan ligt.

De raderen gingen draaien. Ze draaiden, maar niet vlot. Martin: "Vanuit de gemeente kregen we al wel het idee dat ze het prettig vonden om met het collectief aan ondernemers te praten. Liever dan met iedere eigenaar afzonderlijk. Dus het werd tijd voor de volgende stap: de keuze voor een makelaar. En het werd Vollebregt-Barten." En de daaropvolgende stap ging over de keuze voor de projectontwikkelaar. Vollebregt-Barten en de gemeente kozen voor Kavel Vastgoed uit Rijswijk.

De molen kon nu sneller gaan draaien. Als Martin nu terugkijkt op dit proces, is hij blij met de keuze die de groep heeft gemaakt voor Vollebregt-Barten. Daan van Winden van Vollebregt-Barten trok in dit project de kar. "Daan zat bij beide partijen aan tafel; zowel bij de ondernemers als bij de gemeente. Hij wist de goede toon aan te slaan bij de gemeente. Hij gebruikte de juiste woorden. Door zijn rol als makelaar kon hij zich wat neutraler opstellen dan wij dat als groep ondernemers zouden hebben kunnen doen. Daarmee wil ik zeker niet zeggen, dat hij geld heeft weggegeven. Hij heeft gewoon opgetreden als een goede vertaler van wat er bij de telers besproken is."

Martin Hogenboom, Vireõ

Martin Hogenboom is de enige die niet in het gebied zelf woont. De andere 10 ondernemers doen dat wel. Hij zegt zelf dat dat het misschien ook makkelijker voor hem gemaakt heeft om dit hele proces letterlijk en figuurlijk met enige afstand te kunnen bekijken. "Ik wil er zeker niet luchtig over doen, maar ik heb er oprecht geen slapeloze nachten van gehad."

Op de vraag wat hij er zelf van heeft geleerd, antwoordt hij: "Kijk vooruit, teler. In Mijdrecht heeft het 10 jaar geduurd. Dat lijkt lang, maar valt mee. Kijk maar eens naar andere gemeenten waar een soortgelijk traject plaatsgevonden heeft. En het was prettig dat het collectief altijd bij elkaar is gebleven. De gemeente vond dat prettig. Het schiep vertrouwen. En vertrouwen 'smeert de raderen'."

Er wordt nu nog gewoon geteeld bij Vireõ in Mijdrecht. Zodra het daar definitief sluit, schakelt Vireõ meteen door; recent is in de buurt een andere locatie aangekocht als vervanger van de Oosterlandweg.

Aad van der Wilt van Van der Wilt Gerbera's

Aad van der Wilt van Van der Wilt Gerbera's ziet zich, na bijna 50 jaar teler te zijn in dit gebied, de deuren er sluiten. Hij teelt er gerbera's in 3,2 hectare kas aan Tuinderslaan 12. Dat doet hij overigens samen met zijn vrouw, zoon en dochter; een echt gezinsbedrijf dus. Zijn kinderen betreuren het dat hun toekomst niet meer in Mijdrecht ligt. Aad: "De teelt gaat goed. Opbrengst en kwaliteit van onze bloemen zijn goed. We hebben de taken goed verdeeld; dochter doet marketing, sales en financiën, zoon doet teelt en personeel en ik en mijn vrouw ontfermen ons over de verwerking van de gerbera's. Ieder komt goed tot zijn / haar recht."

De laatste 10 jaar is er heel wat op hen afgekomen. Aad zag het gebied veranderen. Bedrijven werden verkocht aan particulieren en namen de geluiden en verkeersbewegingen voor lief. De bedrijven die er zaten vroegen zich wel af, of dat haalbaar zou blijven. In de beginfase is het bedrijvencollectief begeleid door Glaskracht en RVO. Aad: "Dat was prettig. Onteigening is een aparte materie. En deze partijen konden én wilden ons daarin helpen. Hun knowhow kwam ons goed van pas. We hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt."

Dan komt de vraag wat wij, als groep ondernemers, zelf wilden. Glaskracht benaderde toen voor ons een aantal makelaars. Zij hebben gepitcht en Vollebregt-Barten werd gekozen. "Ik was toen onder de indruk van de professionele kennis van zaken hen. En ze hebben het echt volledig waargemaakt. Wat overigens niet wil zeggen dat andere makelaars dit niet hadden gekund," voegt Aad toe.

En nu is het 10 jaar later. Het heeft best lang geduurd, vindt Aad. "De ambtelijke molens gaan niet zo snel. Overigens moeten de laatste hobbels nog worden genomen. Het is inmiddels ook door de Raad van State heen geloodst. Er is een bezwaar binnengekomen, waarvan we verwachten dat die getackeld zal worden. En sowieso is het pas definitief als het geld op de rekening staat. Dan kun je pas verder plannen maken voor de toekomst. Mijn zoon, en wellicht ook mijn dochter, wil elders verder met de bedrijfsactiviteiten." Zodra het besluit onherroepelijk is, wordt er 70% van het bedrag overgemaakt. De laatste 30% komt na het opleveren van de grond.

"In het contract wat Vollebregt-Barten heeft opgesteld is aan alles gedacht," vertelt Aad. Hij noemt een voorbeeld: als de bouwvoorbereiding begint en het zand op hun kasdek gaat stuiven, wordt dat schoongemaakt zodat de teelt daar geen schade van ondervindt. En voor het bedrijf van Van der Wilt geldt dat Kavel Vastgoed hen twee jaar informeert wanneer hun ruimte nodig is. Die tijd heeft Van der Wilt nodig om het bedrijf 'af te sluiten'.

Martin Hogenboom en Daan van Winden van Vollebregt-Barten

Inmiddels hebben de gemeente De Ronde Venen en ontwikkelaar Kavel Vastgoed uit Rijswijk de anterieure overeenkomst getekend. Het bestemmingsplan Oosterland is nu vastgesteld. Door Kavel Vastgoed uit Rijswijk (ZH) wordt dit gebied, van circa 30 hectare, onder de naam Oosterland (www.hetoosterland.nl) met circa 830 woningen ontwikkeld.

Daan van Winden, Vollebregt-Barten, blikt terug: "Vollebregt-Barten heeft samen met de elf eigenaren in het gebied een cluster gevormd om deze transformatie vorm te geven. In overleg met de gemeente De Ronde Venen hebben we uitgangspunten geformuleerd. Vollebregt Barten heeft op basis hiervan en in overleg met de eigenaren de uitgangspunten voor verkoop geformuleerd. En op basis hiervan hebben we een bidbook opgesteld en een aantal marktpartijen geselecteerd. Na een inschrijvingsprocedure hebben we een selectie gemaakt en aanvullende gesprekken gevoerd. Vervolgens hebben we een ontwikkelaar gekozen die het beste aansloot bij de wensen van de eigenaren. Naast een goede prijs konden ze ook de nodige zekerheden en flexibiliteit bieden. We hebben uiteindelijk gekozen voor de samenwerking met Kavel Vastgoed en een koopovereenkomst gesloten."

In samenspraak met Kavel Vastgoed heeft Vollebregt-Barten, in overleg met de gemeente, de plannen uitgewerkt en inmiddels is het bestemmingsplan vastgesteld.

In de tweede helft van 2025 zal er gestart worden met de eerste bouwfase van woningen staat vermeld op de site van www.hetoosterland.nl

Voor meer informatie:
Vollebregt-Barten Onroerend Goed bv
Daan van Winden
Poeldijksepad 5
2675 CL Honselersdijk
Tel: 0174 – 63 11 31
Mob: 06 – 51608271
[email protected]
www.volbar.nl