Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lisanne Kruizinga, AGF Direct:

“Een beetje hectiek vind ik leuk, het brengt actie in de tent”

Tholen - De AGF-sector wordt nog altijd gedomineerd door mannen; vrouwen zijn veel minder sterk vertegenwoordigd. Reden genoeg om AGF-vrouwen eens te vragen hoe zij dat ervaren. Deze keer is het, in dit eerder in vakblad Primeur verschenen artikel, de beurt aan Lisanne Kruizinga van AGF Direct.

Vanuit het West-Friese Zwaagdijk opereert AGF Direct met een compacte, flexibele organisatie die afgelopen januari werd uitgebreid met Lisanne, die al ruim 12 jaar ervaring heeft in kwaliteitszorg en -borging. Een vakgebied waar ze al snel leerde haar mannetje te staan. Assertiviteit en standvastigheid zijn essentiële eigenschappen voor professionals in de kwaliteitszorg, maar om werkelijk iets te bereiken, is goede communicatie essentieel, weet Lisanne. "Het gaat vaak over het aankaarten van zaken die anders moeten. Of dat lukt, valt of staat allemaal bij de manier waarop je dat doet. Toen ik net begon, had ik wel eens de neiging om als een soort politieagent overal op te letten, maar ik kreeg al heel snel door dat die instelling niet erg effectief is," vertelt Lisanne.


Lisanne Kruizinga

Kwaliteit is de toekomst
Je bekommeren om het voldoen aan bepaalde criteria wordt wel eens als een last gezien, vooral omdat het extra administratie of handelingen vergt. "Mijn ervaring is: kwaliteit, daar hou je van of je vindt het afschuwelijk. Gelukkig vind ik kwaliteitszorg juist heel erg leuk," vertelt Lisanne. "Het kan een uitdaging zijn om iedereen enthousiast te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat het vinden van oplossingen een gezamenlijk proces is, waarbij openheid voor verschillende perspectieven essentieel is. Dit proces begint met respect en het gelijkwaardig behandelen van elkaar. Om de kwaliteit te verbeteren, is het belangrijk om gezamenlijk naar specifieke doelen toe te werken, zoals het verminderen van klachten, het verbeteren van productkwaliteit, optimalisatie van bedrijfsprocessen of het verkrijgen van certificeringen. Uiteindelijk streven we niet alleen naar kwaliteit, maar naar een duurzame toekomst voor het bedrijf."

Het is dicht bij de telers
Lisanne is sinds januari werkzaam bij AGF Direct. De AGF-sector was Lisanne niet helemaal onbekend. Tijdens haar opleiding Voeding & Diëtiek liep ze stage bij Hessing en daarna was haar eerste baan bij Van der Plas Sprouts. Daarna werkte ze bij diverse andere werkgevers in een meer industriële omgeving, waar onder meer tapashapjes en kaas- en boterproducten werden gemaakt. Juist het werken met producten van het land maakte dat ze zin had om weer in de AGF-sector te werken. "Het werken met leveranciers van producten zoals tomatenblokjes, roomkaas en schaaldieren is natuurlijk heel anders dan rechtstreeks werken met telers. Hoewel de kwaliteitseisen en certificeringen anders zijn, zijn er ook veel raakvlakken. Wat erbij komt zijn productkeuringen, wat ik erg interessant vind."

Go with the flow
Dat de AGF als een mannenwereld wordt gezien, is voor Lisanne totaal geen issue. Lisanne: "'Go with the flow' zou ik zeggen, houd je niet vast aan vooroordelen, maar ga gewoon zelf ervaren hoe het is. Ik ben gewoon in een heel leuk team terechtgekomen, de sfeer hier is fijn." Wat wel een grote overgang was, is de schaalgrootte van de bedrijven. "Ik werkte in een bedrijf met meer dan 100 medewerkers. Bij AGF Direct zijn we met zijn achten. Het is interessant om te zien hoe de dynamiek werkt en om van alles wat te leren. Er zijn ook zaken bij die misschien minder relevant zijn voor mijn eigen werkzaamheden, maar dat vind ik juist leuk. Bij een groter bedrijf is het meer afgebakend, in een klein bedrijf raak je meer betrokken."

Bij AGF Direct is Lisanne verantwoordelijk voor kwaliteit & voedselveiligheid. "Ik ga me onder andere bezighouden met het professionaliseren van het kwaliteitssysteem, audits, en certificeringen van On the way to Plant Proof, GlobalG.A.P., IFS Broker en SKAL, en natuurlijk met de keuringen van product." Lisanne is in de rustige periode van het jaar begonnen om zich alles eigen te kunnen maken voor dat het Nederlandse seizoen losbarst en verheugt zich al op de komende meer hectische maanden. "Ik ben eigenlijk niets anders gewend. Als je werkzaam bent in een food productie-omgeving moet je ook snel kunnen schakelen en initiatief tonen. Een beetje hectiek vind ik leuk, het brengt actie in de tent," besluit Lisanne.

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
AGF Direct
[email protected]
www.agfdirect.nl