Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Uiteindelijk hebben we een goede investeerder gevonden"

AgroUrbana, een Chileense start-up in vertical farming, heeft onlangs €5,58 miljoen aan financiering opgehaald om haar activiteiten uit te breiden. Onder leiding van Cristián Sjögren en Pablo Bunster is het bedrijf van plan om met dit kapitaal haar teeltcapaciteit te vervijfvoudigen en zo een break-even punt te bereiken.

"We hebben in 2023 al geld opgehaald en dat was moeilijk. De wereldwijde economie zorgde voor flinke uitdagingen. De meeste fondsen richten zich op grotere markten zoals de VS, EU of het Midden-Oosten. Dat maakt het scenario voor Chili mogelijk nog moeilijker," zegt Cristián Sjögren.


Cristián Sjögren en Pablo Bunster.

"Uiteindelijk hebben we een goede investeerder gevonden. Een familiebedrijf betrokken bij vastgoed en grootschalige teelt die één van de bekendste bedrijven in Chili is. Zodra we hen aan boord hadden volgden anderen zoals Amarena."

Operaties opschalen
Medeoprichter Pablo Bunster benadrukt dat het bedrijf gericht is op het bereiken van operationeel evenwicht. "Onze uitdaging is schaalvergroting. We moeten genoeg capaciteit opbouwen om het bedrijf naar een break-even punt te brengen. De recente financieringsronde helpt ons dit te bereiken door onze faciliteit uit te breiden en de operaties op te schalen." Pablo benadrukt dat er vooral in Chili kansen zijn in de verticale teelt. "Er zijn met name in Chili grote mogelijkheden in wat we doen ondanks dat het een uitdagende markt is."

Nieuwe partnerschappen vestigen
Met de nieuwe financiering is AgroUrbana van plan de opbrengst van 50 ton te verhogen naar meer dan 250 ton per jaar in de komende 12 tot 18 maanden. Cristián: "We maken onze capaciteit vijf keer groter. De vraag van de markt is er en we hoeven alleen nog maar de juiste klanten te vinden. We verdiepen relaties met bestaande klanten en verkennen nieuwe distributiekanalen zoals e-commerce en de detailhandel."

De aanpak van het bedrijf voor opschaling is zorgvuldig gepland. Het besturen van een pilot-faciliteit gedurende drie jaar, leren en optimaliseren van elk aspect van het systeem. "In 2022 zijn we verhuisd naar een grotere faciliteit waar we een compleet nieuw groeisysteem ontworpen hebben met lokale leveranciers en technologiepartners. We namen een jaar de tijd om ervoor te zorgen dat alles, van arbeid tot opbrengst, aan onze verwachtingen voldeed," voegt Cristián toe.


Producten van AgroUrbana bestemd voor de retail.

Uitbreiding door heel Latijns-Amerika
AgroUrbana is van plan zijn model in andere markten te repliceren. "Als we verticale teelt in Chili winstgevend kunnen maken dan kunnen we dat overal," deelt Cristián. "We zijn van plan uit te breiden naar andere regio's en hopen samen te kunnen gaan werken met lokale distributeurs." Pablo zoomde in op het belang van het handhaven van productkwaliteit. "We willen kwaliteit niet opofferen voor automatisering. Er zijn nog steeds delen van het proces die mensenhanden vereisen om ervoor te zorgen dat het product aan onze hoge normen voldoet. We doen het allemaal stap voor stap."

Voor meer informatie:
Cristián Sjögren, Mede-oprichter
Pablo Bunster, Mede-oprichter
AgroUrbana
[email protected]
www.agrourbana.ag

Publicatiedatum: