Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Transportbedrijven zetten 1 procent meer om in eerste kwartaal 2024

De omzet van de transportsector was in het eerste kwartaal van 2024 1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg voor het eerst, nadat deze drie kwartalen daarvoor daalde. De omzet steeg in bijna alle deelbranches. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het eerste kwartaal van 2024 steeg de omzet in bijna alle deelbranches van de transportsector. Vooral de omzet in de luchtvaartsector (+ 3,3 procent) en de post- en koerierssector (+ 3,1 procent) nam toe. De deelbranches vervoer over water (-0,6 procent) en opslag en dienstverlening voor vervoer (-0,7 procent) boekten minder omzet.

Sterkste omzetdaling in opslag en dienstverlening voor vervoer
De omzetontwikkeling in de branche opslag en dienstverlening verschilde. Zo steeg de omzet in de opslag (+ 8,7 procent), terwijl de omzet voor dienstverlening voor vervoer daalde (- 3,1 procent). In de branche dienstverlening voor vervoer waren ook verschillen. Zo daalde vooral de omzet bij tussenpersonen voor vrachtvervoer, zoals expediteurs, cargadoors en bevrachters (-7,6 procent). Aan de andere kant boekten dienstverleners voor luchtvaart, zoals vliegvelden en bagage-afhandelaars, juist meer omzet (+ 29 procent).

Hoogste aantal faillissementen in vier jaar tijd
In het eerste kwartaal van 2024 zijn 74 bedrijven in de transportsector failliet verklaard, 13 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (+ 21,3 procent). Dit is het hoogste aantal faillissementen sinds het eerste kwartaal van 2020.

Meer transportbedrijven positief over economisch klimaat
Per saldo verwacht 2,6 procent van de ondernemers in de transportsector aan het begin van het tweede kwartaal van 2024 dat het economisch klimaat verslechtert in de komende drie maanden. In het eerste kwartaal van 2024 was dit 13,7 procent. Daarmee zijn ondernemers in de transportsectoren optimistischer dan gemiddeld. Van alle ondernemers in Nederland is per saldo 6 procent negatief gestemd over het economisch klimaat in de komende drie maanden.

Bron: CBS

Publicatiedatum: