Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laura van de Kreeke, Growy:

“Vertical farm-technologie zal meer beschikbaar en dus ook goedkoper worden”

Tholen - Is het nu in Singapore, Koeweit, Amsterdam of elders, Growy ziet overal kansen om het eigen vertical farm-concept voor de teelt van sla, kruiden en microgroenten gestaag uit te bouwen. "Met drie nieuwe teeltlocaties per jaar willen we over een vijftal jaar zo'n twintig vertical farms operationeel hebben in verschillende delen van de wereld," stelt Laura van de Kreeke ambitieus. "Met Nederland als testcase, want hier is veel kennis en kunde aanwezig."

Onder het merk Chef's Farm worden al een paar jaar microgreens aan horecaklanten in Nederland geleverd. "Vijftig soorten in totaal,"zegt Laura. "Ze worden geteeld in onze vertical farm in Amsterdam. Restauranthouders bestellen via de app en de dag erna, uiterlijk in dezelfde week, worden de producten aan huis geleverd door onze chauffeurs. Enkel Friesland en Groningen liggen nog niet op onze route, in alle andere provincies zijn er klanten. Er is zeker concurrentie van een aantal grote merken, maar de afzet loopt vlot. We zitten zelfs altijd op volle capaciteit."

Nieuwe grootschalige teeltlocatie
Om meer horecaklanten van dienst te kunnen zijn en om vanaf de maand mei in zee te kunnen gaan met een grote Nederlandse retailer voor een constant aanbod van kruiden en sla voor de slamixen, is een bijkomende grootschalige teeltlocatie in gebruik genomen. "In het slasegment kunnen we 20 soorten aanbieden. Het is de retailer die bepaalt welke soorten worden geteeld voor de mixen, zoals bijvoorbeeld een standaardsla met wat mosterdblad of radijsblad erdoorheen."

Alles gebeurt automatisch bij Growy, van zaaien tot en met verpakken. Er is nog één operator werkzaam in de vertical farm en één in het pakstation. Ondanks de hoge initiële investering zorgt deze beperkte behoefte aan handen ervoor dat de teelt concurrerend is. "Eigenlijk concurreren we met Italië. Daar komt het gros van de sla in de slamixen die je in de Nederlandse schappen vindt vandaan. De ontwikkelingskosten zijn natuurlijk hoog geweest, maar toch hebben we ze enigszins kunnen drukken door zelf alles te ontwikkelen, tot de software toe. We kunnen niet onder de prijs van Italië, maar we zitten er ook niet ver boven. Maar onze productie heeft enkele duidelijke voordelen: de gewassen zijn niet behandeld met gewasbeschermingsmiddelen, waardoor je ze niet hoeft te wassen, ze hebben een iets hogere kwaliteit en ze zijn van lokale teelt, wat ook een echt vers product betekent."

Singapore en Koeweit
In Singapore en Koeweit heeft Growy vertical farms overgenomen van een bedrijf dat er voorheen enkel sla teelde. "Maar als je alleen sla teelt, is het moeilijk winstgevend te zijn. Ook in die landen bieden wij nu microgreens aan onder ons merk Chef's Farm en de operatie is rendabel, in Singapore met twee operators, in Koeweit, waar we voorlopig inzetten op iets minder automatisering en ervoor gekozen hebben de bestaande arbeidskrachten te behouden, met tien mensen. Toch is het de bedoeling om op termijn ook daar onze technologie volledig te implementeren."

In landen met barre weersomstandigheden of weinig ruimte, maar met een grote vraag naar voedsel, bieden vertical farms een oplossing voor lokale voedselproductie. "Onze farm in Amsterdam zal nooit kunnen genieten van een grote markt, Nederland is met zijn kas- en vollegrondsteelt veel te goed in voedselproductie. Hier zijn vertical farms eigenlijk niet nodig, maar Nederland biedt als land wel uitstekende mogelijkheden om de vertical farms te ontwikkelen, gezien de ruime aanwezigheid van kennis en kunde in tuinbouw en technologie."

In Singapore en Koeweit, waar de levensstandaard hoog ligt en de lokale voedselproductie miniem is, is wel volop ruimte op de markt voor groenten en fruit van hoogtechnologische binnenteelt. "Nu bieden we nog bladgroenten, kruiden en microgreens aan, maar hopelijk kunnen we binnen een paar jaar ook tomaten en aardbeien leveren. Lokaal geteelde producten zijn doorgaans immers van betere kwaliteit dan importproducten."

"De kosten zullen dalen"
Gezien de redelijk hoge energieprijzen in Singapore, ongeveer vergelijkbaar met die in Nederland, is de kostprijs per eenheid product in vertical farming aanzienlijk hoger dan in Koeweit, waar energie ontzettend goedkoop is. "Maar ik denk dat binnen nu en een paar jaar de technologie zelf veel meer beschikbaar komt en ook dus ook goedkoper wordt. Als dat gebeurt, willen we uiteindelijk ook doorgaan met projecten in armere landen, zoals in Afrika en Azië. Als de kosten kunnen dalen, zal er ook daar een markt zijn voor deze producten," zegt Laura stellig.

Om dit allemaal waar te maken, blijft Growy op zoek naar investeerders. "Voor het bouwen van nieuwe vertical farms hebben we natuurlijk kapitaal nodig. We garanderen een goede return on investment," besluit Laura.

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Growy
Tel: 0628976519
[email protected]
www.growy.nl