Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder gewasbeschermingsmiddelen om trips te bestrijden in aardbeienteelt

Aardbeientelers in Florida kunnen minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en geld besparen in hun pogingen Scirtothrips dorsalis te bestrijden. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Florida. De Scirtothrips dorsalis is een plaag in het zuidoosten van de Verenigde Staten geïntroduceerd in de VS vanuit Zuidoost-Azië. De trips werden voor het eerst waargenomen in Florida. In 1991 is er melding gemaakt in Okeechobee County en daarna in 1994 in Highlands County.

Schade door trips
Sriyanka Lahiri, assistent-professor entomologie aan de UF/IFAS, richt zich op schade die trips veroorzaken aan de aardbeiensector in Florida. Aardbeien groeien voornamelijk in Hillsborough County maar ook in Manatee en Polk counties. In een recente studie ontdekten Lahiri en haar collega's dat trips zich bij voorkeur verzamelen in een straal van ongeveer 100 meter buiten de aardbeienvelden. Dat is omdat de trips zich dan in de buurt van aangrenzende bossen bevinden waardoor ze makkelijk kunnen overleven tijdens de zomer. Ze laten zich dan het volgende aardbeienseizoen opnieuw zien.

Gewasbeschermingsmiddelen
"Onze bevindingen zijn belangrijk voor telers omdat ze nu geld en tijd kunnen besparen door minder gewasbeschermingsmiddelen te hoeven spuiten," zegt Lahiri. "Hierdoor kunnen ze de nuttige insecten in en rond hun veld beschermen. Daardoor worden gezondere aardbeienplanten behouden." Specifiek moeten telers niet dichter dan 100 meter van hun veldgrens spuiten. Ze moeten de rest van het veld onbehandeld laten of beheren door biologische gewasbeschermingsmiddelen, botanische middelen en bloeiende planten te gebruiken.

Bespuitingen
Behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen aan de rand van het veld kunnen het gebruik van deze middelen terugbrengen tot twee tot drie toepassingen per seizoen. Normaal gesproken zijn er zes tot tien bespuitingen nodig, vertelt ze. Bovendien zullen aardbeienplanten die met gewasbeschermingsmiddelen worden behandeld waarschijnlijk zeven keer meer verkoopbaar fruit produceren dan planten die lijden onder trips-infestatie, zegt Lahiri.

Biologische gewasbeschermingsmiddelen
"Om de eerste ronde van migrerende trips populaties te beheren zullen telers een effectieve chemische spray moeten gebruiken," vertelt Lahiri. Hij is faculteitslid van het Gulf Coast Research and Education Center. "Zodra de initiële populatie is teruggebracht tot beheersbare niveaus kan men biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken zoals roofmijten of botanische middelen zoals Captiva Prime en Azera."

Bron: ifas.ufl.edu

Publicatiedatum: