Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Waterteelt is onze grootste tak van sport”

Tholen - Eén kruid, basilicum, kan al jaarrond uit eigen teelt worden geleverd, maar het doel is om dit tegen 2028 voor vier kruiden voor elkaar te krijgen. Niek Monden van De Kruidenaer heeft een goede reden voor dit ambitieuze plan: "De Nederlandse consument lijkt steeds meer producten van lokale teelt boven import te verkiezen. De opties om hier invulling aan te geven, zijn we nog aan het verkennen. Maar we zijn vastbesloten om daarin te slagen."

Met teelt in de open lucht en in koude en warme kassen proberen Christ en Jacqueline Monden samen met hun drie kinderen Luc, Niek en Marijn kruiden zoals dille, koriander, krulpeterselie en munt, maar ook dragon, citroentijm en lavas – in totaal zo'n twintig referenties – zoveel maanden als mogelijk op de markt aan te bieden. "In de winter importeren we product uit Marokko, Spanje en Italië om onze klanten ononderbroken van product te kunnen voorzien," stelt Niek. "Ook kervel, die jaarrond geniet van een constante vraag, kunnen we met een combinatie van buitenteelt en binnenteelt in de koude kas vrijwel het hele jaar door leveren. Enkel van half december tot half januari zitten we nog met een gat."

Kwaliteitsargument
Naast de wens van de klant haalt de teler het kwaliteitsargument aan om volop in te zetten op een continu aanbod van lokaal geteelde producten. "Kruiden uit het buitenland zijn enkele dagen onderweg en dat zorgt voor een spanningsveld wat kwaliteit betreft. Daarom is het interessant het eigen seizoen zo lang mogelijk op te rekken. Kenia, traditioneel een grote leverancier van kruiden, heeft dan weer het nadeel dat het product moet worden ingevlogen. Zowel de consument als de retail wil steeds meer af van het invliegen van AGF. Het is ook de reden dat niet meer het Oost-Afrikaanse land, maar Marokko nu onze grootste concurrent is in het winterseizoen."

Niek vertelt dat er half april weer leven in de brouwerij is gekomen, nou ja, in de kassen en op de velden. "We zijn toen begonnen met de aanplant van veel kruiden. Het zaaien had al eerder plaatsgevonden. Ook dit jaar houden we vast aan ons basisassortiment, waartoe ondertussen ook enkele specialties behoren. Het topkruid is natuurlijk basilicum, dat we jaarrond kunnen aanbieden. Het is ook het enige kruid dat we 's winters in de belichte warme kas telen. De vraag is hoog en neemt nog steeds toe, onder meer door de populariteit van pesto."

Hoge vraag naar munt in de zomer
De meeste kruiden bij De Kruidenaer zijn eenjarige planten. Munt, bieslook en rozemarijn zijn de uitzonderingen. "Munt telen we deels in tunnels, om een vroege oogst te kunnen hebben, en deels buiten. In de zomer, wanneer de vraag het hoogst is, oogsten we de munt vooral uit de open teelt. Vanwege de risicospreiding is het goed om zowel bedekte als onbedekte teelt te hebben. Rozemarijn is dan weer een sterke plant die het vele jaren uithoudt. Die vind je bij ons in de koude kas."

Basilicum, de topper onder de kruiden, wordt in Etten-Leur op water geteeld. "Waterteelt is onze grootste tak van sport," vult Luc aan, die de voordelen van een – paradoxaal genoeg – laag waterverbruik en beperkte toepassing van gewasbeschermingsmiddelen aanhaalt. "Er is zoals gezegd eveneens buitenteelt, maar ook daar proberen we te moderniseren. Dit jaar zal het onkruid er machinaal gewied worden. Het vermindert onze afhankelijkheid van arbeiders die buiten op het land werken, die vandaag de dag steeds moeilijker te vinden zijn. Een deel van onze producten lenen zich uitstekend voor verdere automatisering in de teelt."

Belichte teelt uitdagend door netcongestie
Naast een tekort aan arbeidskrachten is ook de overbelasting op het elektriciteitsnet een uitdaging voor De Kruidenaer. "De netcongestie is voor ons een behoorlijk groot probleem, omdat wij 's winters veel belichten. Om het gasverbruik te verminderen duwt het beleid ons in de richting van elektrificatie, maar de overbelasting van het net maakt dit verhaal lastig."

Nadat via langdurige relaties een sterke positie is opgebouwd op de retailmarkt, kondigt Niek ten slotte trots in dit eind mei al in vakblad Primeur verschenen artikel aan dat in mei gestart wordt met een grote klant in de foodservice. "En voor die klant komt ook een exclusief merk van ons uit, al mag ik het op dit moment nog niet delen. Wat ik wel nog kwijt kan, is dat we bij die nieuwe operatie hebben gekozen voor duurzame kartonnen verpakkingen," besluit Niek.

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
De Kruidenaer
Tel: (076) 501 87 17
[email protected]
www.kruidenaer.nl