Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste pitloze braam met CRISPR-technologie ontwikkeld

Pairwise, een bedrijf gespecialiseerd in op genetica gebaseerde innovatie in voeding en tuinbouw, heeft 's werelds eerste pitloze braam ontwikkeld. Dit is de eerste keer dat dit is bereikt in een bessenstruik, waarbij gebruik is gemaakt van het gepatenteerde Fulcrum™ Platform van het bedrijf, een complete nieuwe toolbox voor CRISPR-toepassingen in planten.

Ryan Bartlett, Chief Technology Officer van Pairwise: "We zijn verheugd om deze doorbraak van ons R&D-team te kunnen delen. Wetenschappers van Pairwise hebben hun diepgaande kennis van plantengenetica, een nieuwe toolbox voor CRISPR-technieken en multiplex editing-technieken gebruikt om de harde pitten in zachtfruit te elimineren, waardoor zachte, kleine zaden ontstaan zoals die in druiven en watermeloen worden gevonden, die gewoonlijk worden aangeduid als zaadloos. Het resultaat is de eerste pitloze braam ter wereld. We verwachten dat deze eigenschap niet alleen de bramenmarkt zal veranderen, maar ook de basis legt voor versnelde vooruitgang in het verwijderen van zaden en pitten in veel ander fruit, zoals kersen."

Recente innovaties in producten worden snel overgenomen vanwege de belangrijke voordelen die ze de consument bieden, zoals een verbeterde smaak, consistentie en gemak.

"De door ons bewerkte bessenvariëteit is jaarrond constant zoet en houdt goed stand tijdens het transport; nu hebben consumenten de optie om te kiezen voor een voedzame braam zonder pitten die ook betrouwbaar een geweldige smaak en kwaliteit levert," zegt Haven Baker, medeoprichter en Chief Business Officer van Pairwise. "Bramen zijn een snackbare vrucht met belangrijke gezondheidsvoordelen, maar uit gegevens blijkt dat meer dan 30% van de kopers van zachtfruit de pitjes niet lekker vindt en nog veel meer mensen kopen het fruit niet vanwege de pitjes."

Naast het creëren van de eerste pitloze bes, heeft Pairwise met succes dezelfde variëteit bewerkt om doornen te elimineren en een compactere plant te creëren die voordelen biedt voor oogsters, telers en het milieu. De doornloze en compacte eigenschappen zorgen voor een efficiëntere oogst van de bramen en een verbeterde productiviteit en winstgevendheid voor telers. De nieuwe compacte eigenschap betekent dat de planten kleiner zijn en met een hogere dichtheid per hectare geplant kunnen worden. De eerste gegevens van door Pairwise geleide proeven wijzen op het potentieel om de opbrengst per hectare aanzienlijk te verhogen, terwijl er slechts een minimale toename in inputs nodig is, wat betekent dat er aanzienlijk minder water en land wordt gebruikt per krat geoogst fruit.

"We zijn verheugd om dit zachtfruitras in de volgende fase van productontwikkeling te brengen, inclusief veldproeven in de open lucht, zodat we ze kunnen opschalen en ze over een paar jaar beschikbaar kunnen maken voor het publiek", aldus Baker.

Tom Adams, medeoprichter en CEO van Pairwise: "Als onderdeel van ons streven om de consumptie van groenten en fruit te verhogen, werken we eraan om consumenten te voorzien van nieuwe, zeer voedzame voedingsopties met verbeterde smaak en gemak. Met een diepgaand begrip van het plantengenoom, een nauwkeurig, efficiënt en schaalbaar proces en een gestroomlijnd pad naar commercialisatie, met onze gepatenteerde CRISPR-technologie, creëren we een nieuw tijdperk van innovatie in de tuinbouw."

Voor meer informatie:
Diana Souder
Pairwise
[email protected]

Publicatiedatum: