Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

255 controles uitgevoerd in glastuinbouw Delfland in 2023

Het overleg van het Hoogheemraadschap van Delfland met de glastuinbouwsector in 2023 stond in het teken van hun eigen verantwoordelijkheid voor een strenge naleving van de voorschriften en de gevolgen die kunnen optreden als ze daarin niet slagen. Dat staat in het onlangs gepubliceerde jaarverslag van 2023 van het Hoogheemraadschap. In de waterketen is in 2023 gestart met de bouw van de collectieve zuivering voor een deel van de glastuinbouwbedrijven in Delfland. Er zijn twee pilots met watercoaches uitgevoerd bij zestien glastuinbouwbedrijven. Het project gaat in 2024 in verbeterde vorm en op grotere schaal verder.

Controles
Er zijn 255 controles uitgevoerd in de glastuinbouw. Waar nodig is opgetreden tegen overtredingen. Er zijn 128 reguliere glastuinbouwcontroles uitgevoerd. Het Hoogheemraadschap heeft in de glastuinbouw volgens hun nieuwe handhavingsstrategie elf keer strafrecht toegepast, twintig keer een last onder dwangsom opgelegd (conform de zeven overtredingen) en negen waarschuwingen verstuurd.

Binnen het afsprakenkader Emissieloze Kas zijn twee pilots uitgevoerd met watercoaches bij zestien glastuinbouwbedrijven. De risicogestuurde aanpak en de meest voorkomende overtredingen zijn via een brief en folder bij alle glastuinbouwbedrijven onder de aandacht gebracht. Het glastuinbouwmeetnet is uitgebreid met tien meetpunten om overtredingen nog beter te kunnen opsporen.

Het project waarbij e-DNA wordt ingezet om verontreinigingen in de glastuinbouw op te sporen, is afgerond. Het is nu mogelijk om met e-DNA zes verschillende gewassen aan te tonen. In twee Westlandse glastuinbouwpolders (Broekpolder en Oranjepolder) werken we samen met de gebiedscoöperaties en andere overheden aan plannen voor een toekomstbestendige inrichting. Delfland stuurt hierbij op een toekomstbestendig watersysteem en het oplossen van bestaande knelpunten op het gebied van wateroverlast.

Waarschuwingen
Er zijn 255 controles uitgevoerd. Hiervan zijn 92 controles uitgevoerd in het kader van de risicogestuurde aanpak, 35 controles in het kader van de nazorg van de gebiedsgerichte aanpak en 128 reguliere glastuinbouwcontroles. In 2023 is in de glastuinbouw (in lijn met de nieuwe handhavingsstrategie) elf keer strafrecht toegepast en twintig keer een last onder dwangsom opgelegd (bij zeven overtredingen). Er zijn negen waarschuwingen verstuurd.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland

Publicatiedatum: