Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prijzen kropsla en komkommer reageren op 'naderende zomer'

Ook na een knikje omlaag blijven de komkommerprijzen op de Vlaamse veilingen hoog liggen. Gemiddeld 55 eurocent per stuk in week 22 is meer dan het dubbele van de prijzen die er de afgelopen jaren betaald zijn. Als verklaring geeft brancheorganisatie Boerenbond 'de naderende zomer'.

De hoge komkommerprijs steekt schril af tegen de sterk tegenvallende prijsvorming afgelopen jaar.

Diezelfde vermoedelijke zomerkriebels stimuleren ook de vraag naar kropsla, stipt Boerenbond aan, waar de prijzen eveneens hoger liggen dat de afgelopen jaren. De prijs schoot afgelopen week weer terug naar het prijsniveau van medio mei: rond de 67 eurocent per stuk.

Voor aardbeien en tomaten liggen de prijzen op normale niveaus voor de tijd van het jaar. De tomatenprijzen schommelen rond de 50 eurocent per kilo. Voor zowel los als tros ligt de prijsvorming daarmee in lijn met het vijfjarig gemiddelde van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

De aardbeienprijs is na een kort dipje terug op een bovengemiddeld prijsniveau van 3,96 euro per kilo.

De paprikaprijs valt op met lagere prijzen, zelfs tot onder het vijfjarige gemiddelde voor week 22. Gemiddeld is er afgelopen week 1,24 euro per kilo betaald als we alle kleuren op een hoop gooien. Vooral geel ligt laag in prijs, met een middenprijs voor week 22 van 93 eurocent. Rood leverde 1,22 euro op, groen 1,38 euro per kilo afgerond.

De VBT-prijsgrafieken in het groot zien? Dat kan op pagina met landbouwcijfers van het Vlaamse ministerie van Landbouw & Visserij. De marktobservaties vanuit Boerenbond zijn hier na te lezen, ook voor de vollegronds- en fruitteelt. Bekijk hier alle VBT-cijfers voor week 22 voor groenten en fruit.