Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oproep voor versnelde trajecten gewasbeschermingsmiddelen

Tholen - Als producent van gewasbeschermingsmiddelen is de noodzaak om vaart te maken met het ontwikkelen van biologische middelen. Er blijven immers te weinig chemische middelen over. Het wordt hen niet makkelijk gemaakt; volgens de huidige regels kan het wel acht jaar duren, voordat het gefaciliteerd wordt om een nieuw middel in te kunnen zetten in de teelt.

Het voelt een beetje alsof je op eieren loopt: je moet, maar je kunt niet echt vooruit. Het is als een spagaat. Thorben Looije van Valto ziet het probleem levensgroot voor zich: "Er worden nog veel meer middelen geschrapt uit de toelatingen. Hoe kunnen telers geholpen worden?" Als onderzoeker en producent is Valto op zoek naar nieuwe middelen, Biocontrols. Vanuit hun onderzoekskas en laboratoria wordt er hard gewerkt om dit te realiseren.

"De huidige regelgeving zit ons als producent ook dwars. Je wilt alles uit de kast halen om vooruitgang te boeken, maar er zit een rem op. En wij kunnen die rem er niet zelf afhalen. Ik doe echt een oproep aan Europa om hier praktisch mee aan de slag te gaan. Geef telers de mogelijkheid om te voorzien in ons voedsel," zegt Thorben.

De missie van Valto is het ontwikkelen van middelen om virussen op de natuurlijke manier te kunnen bestrijden. En omdat de Europese wetgeving hen daarbij nu toch 'wat dwars zit', richten ze zich niet alleen op Europa. Voor de hele wereld ontwikkelen ze nu hun biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Certificering
Een belangrijke mijlpaal voor Valto in 2024 is het behalen van de GEP- en TNG-erkenning uit handen van de NVWA. Alleen GEP (Good Experimental Practice)-erkende instanties mogen in de praktijk toetsen of gewasbeschermingsmiddelen deugdelijk zijn. Met deze GEP-erkenning kan Valto in de eigen onderzoekskas de werkzaamheid en fytotoxiciteit van gewasbeschermingsmiddelen onderzoeken en de resultaten gebruiken voor het dossier dat ingediend moet worden bij het Ctgb om een toelating te krijgen. Met de erkenning voor Toepassing Niet-toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen (TNG) kan Valto gewasbeschermingsmiddelen testen die nog niet in Nederland zijn toegelaten.

Valto
Valto is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze partij: 16 medewerkers (waarvan zes onderzoekers), drie labs (PCR en microbiologisch), een klimaatcel voor optimale controle, één hectare onderzoekskas met diverse afdelingen en de benodigde certificaten. Thorben: "Het is mooi om te zien dat iedereen bij Valto zich vol inzet om nieuwe Biocontrols te ontwikkelen. Met deze GEP- en TNG-erkenning op zak is de ambitie om dit jaar al de eerste toetsen te doen voor Biocontrol producten die de teler in de toekomst kan inzetten in de kas."

Voor meer informatie:
Valto
Tel: +31 174 514 519
[email protected]
www.valto.nl