Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Komkommerprijzen veel steviger en stabieler dan vorig jaar"

De komkommer- en tomatenoogst is nu in volle gang in de kas van het familiebedrijf Meyer zu Bentrup uit Bielefeld. De markten worden sinds week 17 voorzien van regionale minikomkommers en komkommers en sinds week 22 komen er geleidelijk tomaten uit Bielefeld op de markt. "Beide gewassen doen het vrij goed. Wat de afzet betreft, zijn de komkommerprijzen dit jaar veel steviger en stabieler dan in de eerste helft van het seizoen van vorig jaar. Ondertussen zijn de promoties in de retail beheersbaar," vat Managing Director Mark Meyer zu Bentrup samen.

Door de hoge komkommerprijzen van de afgelopen jaren zijn veel Belgische en Nederlandse tuinbouwbedrijven vorig jaar overgestapt van tomaten naar komkommers. Meyer zu Bentrup: "Dit leidde tot overtollige hoeveelheden en bijbehorende prijsverlagingen, waardoor komkommers soms tegen verkoopprijzen van rond de €0,40 per stuk werden aangeboden. In de laatste fase van het seizoen waren de prijzen al veel stabieler, omdat velen niet meer plantten. Persoonlijk heb ik nog nooit zo'n druk op de markten ervaren als vorig jaar."


Mark Meyer zu Bentrup teelt tomaten en komkommers voor de regionale markt in een kas van 1,6 ha. Hij is ook gespecialiseerd in de teelt van zachtfruit.

Het moderne tuinbouwbedrijf staat bekend om zijn brede assortiment tomaten en levert voornamelijk aan wekelijkse markthandelaren, boerderijwinkels, door de eigenaar beheerde supermarkten en geselecteerde groothandelaren in NRW. "Er zijn meestal drie plantdata voor tomaten: begin maart, in april en in mei. Smaak is duidelijk onze topprioriteit, gevolgd door opbrengst. Parameters zoals vorm, kleur en stevigheid spelen ook een belangrijke rol. Ik heb er immers niets aan als we een smakelijke tomaat produceren die achteraf te zacht is," zegt Meyer zu Bentrup, die in totaal ongeveer 40 tomatenrassen aanbiedt.

Van mei tot november oogst de teler zowel de klassiekers als oude, ongewone tomaten. "Over het algemeen merken we dat kleurrijke tomaten in de mode zijn. Een voorbeeld is de Krimtomaat, die wordt gekenmerkt door zijn aparte vorm en zwarte kleur. Verder oogsten we alle tomaten los, omdat het anders moeilijk is om een middenweg te vinden die geschikt is voor het hele spectrum," besluit de teler.

Voor meer informatie:
Mark Meyer zu Bentrup
Meyer zu Bentrup Gartenbau KG
Vogelweide 2
33649 Bielefeld, Duitsland
Tel: +49 (0)521 450 100
[email protected]
www.meyer-zu-bentrup.de

Publicatiedatum: