Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-afbreekbaar tuinbouwgaren moet sterk en makkelijk bruikbaar zijn

"Opbinden is een belangrijke en steeds terugkerende handeling in kassen. Het is echter niet eenvoudig om bindtouwen te vinden die de plant niet pletten en tegelijkertijd composteerbaar en gemakkelijk in gebruik zijn," zegt José Miguel Góngora, Marketing Director bij Exibas.

Het bedrijf begon met de ontwikkeling van biologisch afbreekbare bindtouwen nadat klanten steeds vaker vroegen om milieuvriendelijke gewassen. De zoektocht resulteerde in een samenwerking met Hilaturas Mar en de introductie van Biotwines van Hilaturas in verschillende teeltbedrijven in Spanje, Frankrijk en Italië.

Milieuvriendelijke bindtouwen
José benadrukt dat milieuvriendelijke bindtouwen belangrijk zijn voor Exibas. Tegelijkertijd moeten de touwen ook het teeltbedrijf en de concurrentiepositie verbeteren. Het vinden van dit soort touw is geen gemakkelijke taak: "We hebben verschillende biologisch afbreekbare touwen getest en onderzoek gedaan naar het vinden van goede oplossingen. We waren echter niet tevreden met de resultaten."

Dit veranderde echter nadat het Exibas-team in contact kwam met Hilaturas Mar. José: "Rafael Barcelo heeft ons ontvangen in de fabriek van Hilaturas Mar waar we spraken over ontwikkeling en samenwerking. We hebben hun bindtouw getest en kregen positieve feedback van onze klanten. Dankzij deze feedback konden we deze nieuwe milieuvriendelijke optie ontwikkelen."

Op de vraag wat de Hilaturas Biotwines zo bijzonder maakt, wijst José op hun veelzijdigheid en prestaties: "De Biotwines van Hilaturas zijn geschikt voor bijna alle tuinbouw- en bloemisterijgewassen omdat de bindtouwen verkrijgbaar zijn in verschillende diktes en resistenties. Volgens de ervaring van telers kan Biotouw 1500m/kg (25kg/f) worden gebruikt voor het ondersteunen van paprika's in kassen. Voor zwaardere teelt, zoals tomatenplanten, gebruiken ze Bio twine 1200m/kg (36 kg/f) om ondersteuning van de plant en groei van het gewas te garanderen. Als het nodig is om meer weerstand te bieden kan het touw van 840m/kg (48 kg/f) worden gebruikt. De touwen kunnen ook gebruikt worden in combinatie met een kleuridentificatiesysteem dat helpt om verwarring te voorkomen.

Bovendien bestaat het biologische touw van Hilaturas uit een nieuwe vezel die mechanische eigenschappen heeft dankzij een sterke draadcultuur. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor plastic PP raffia. Hilaturas biotouw is gecertificeerd als 100% compost en biologisch afbreekbaar in de bodem. Als we het vergelijken met ander touw op de markt valt op dat dit touw bijna niet uitrekbaar is. Dankzij deze touwen konden onze klanten hun opbrengsten verbeteren en tegelijkertijd hun compost- en opruimprocessen vereenvoudigen. De touwen bieden telers een oplossing die ook hun concurrentiepositie verbetert. De touwen verminderen tijd en kosten."

Nieuw touw
José verwacht dat de samenwerking met Hilturas zal worden voortgezet: "We waarderen niet de resultaten van de touwen en de professionele en attente dienstverlening van Hilaturas. Deze combinatie helpt ons bij onze inspanningen om de teeltpraktijken te veranderen en milieuvriendelijker te maken. Ik denk dat we nog veel jaren zullen samenwerken. Onze toekomstige samenwerking met Hilaturas ziet er veelbelovend uit. Op dit moment introduceren we het biologische touw van Hilaturas in andere markten en passen we het toe in verschillende gewassen. Bovendien werken we samen aan een nieuw touw (80 kg) en een oplossing voor wijngaarden."

"Overheidsacties met betrekking tot recycling zijn belangrijk, maar niet genoeg. We moeten zelflerend zijn zodat sectoren hun methoden kunnen veranderen. Met Hilaturas Mar proberen we dat te doen voor de tuinbouw. We zoeken naar de beste mogelijkheden om in de toekomst te groeien," besluit José.

Voor meer informatie:
José Miguel Góngora, Marketing Director
Exibas
[email protected]

Publicatiedatum: