Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sebastiaan Koren, Koren Import & Export:

"Over vijf jaar zou ik het liefste continu tien auto's met groenten en fruit tussen Nederland en de Balkan hebben rijden"

Tholen - Met een Sloveense vader en een Hollandse moeder kent Sebastiaan Koren zowel de Nederlandse markt als de Balkan op zijn duimpje. Al jong vatte hij het plan op om de in- en export tussen beide gebieden op gang te brengen. Zijn eerste handeltje bestond uit een drietal grote hammen die hij probeerde te slijten aan de Nederlandse horeca. Toen dat op niets uitliep, huurde hij voor 2.500 euro een busje om 1.000 kilo mandarijnen uit Kroatië in Nederland te verkopen. Ook dat was nog niet lucratief, maar zo rolde hij wel de AGF-handel in en werd Koren Import & Export geboren.

Inmiddels importeert Koren Import & Export fruit uit Slovenië, Kroatië, Bosnië, Bulgarije en Servië naar Nederland, allemaal van GlobalGAP-gecertificeerde telers. "Mijn grote voordeel is dat ik al mijn hele leven in deze omgeving kom. Ik spreek de taal, weet hoe mensen werken en weet dus ook dat je eerst vijf keer met mensen moet eten en drinken voordat er wat concreet wordt. Al met al is dat wel een hele belangrijke basis om zaken in de Balkan te doen. Hierdoor weet ik er sneller bij de leveranciers tussen te komen", vertelt Sebastiaan.

Op het moment is hij gestart met de export van de Bulgaarse kersen. "Men is hier net gestart om te plukken voor de export. Ik heb zo'n 200.000 kilo te verkopen", vertelt Sebastiaan. "Vooralsnog ziet het seizoen er goed uit, maar kersen blijven altijd een moeilijk product. Als er een hagel- of een hoosbui komt, kan het zomaar afgelopen zijn, maar hopelijk kunnen we nog zeker een maand Bulgaarse kersen leveren."

Satsuma's uit Kroatië
Inmiddels is hij druk bezig het assortiment uit te breiden met onder meer watermeloenen, perziken en nectarines. "Vanaf eind mei tot begin december zijn we continu druk met de import naar Nederland", vertelt Sebastiaan. Afgelopen seizoen startte hij ook de import van Satsuma-mandarijnen vanuit Kroatië op. "Eigenlijk de enige fruitsoort die in Kroatië in grote volumes groeit. Deze mandarijnen zijn superlekker, zoet en sappig. Ze zijn alleen niet zo lang houdbaar."

Interesse van de Nederlandse grossiers is er volgens hem zeker. "Steeds meer Nederlanders gaan op vakantie naar Slovenië en Kroatië. Hier maken zij kennis met de prachtige producten die deze landen bieden. Alleen zien mensen deze producten veel te weinig terug in de Nederlandse winkels, omdat de teelt veelal vrij kleinschalig is. Dankzij mijn directe contact met veel producenten kunnen we deze producten uit deze landen op de Nederlandse markt introduceren."

Wisselwerking tussen import en export
Tegelijkertijd verkoopt hij vanuit Nederland weer overzees product richting de Balkan, zoals ananas, avocado's en grapefruit. "Dit gaat steeds vastere vormen aannemen. Zowel de Balkan als Nederland met al haar re-export heeft enorm veel voor elkaar te bieden. Die wisselwerking tussen import en export vind ik fantastisch. Over vijf jaar zou ik het liefste continu tien auto's met groenten en fruit tussen Nederland en de Balkan hebben rijden."

De grootste uitdaging ligt volgens hem in de financiële kant. "Je hebt een startkapitaal nodig om wat op te bouwen. Ik ben klein gestart, maar denk groot. Gelukkig zien steeds meer Hollandse bedrijven het voordeel ervan in dat, doordat ik rechtstreeks bij de teler koop, hen ook de versheid, kwaliteit en lagere prijzen kan garanderen!"

Voor meer informatie:
Sebastiaan Koren
Koren Import & Export
Strevelsweg 700
3083 AS Rotterdam
Tel: +31 102613237
[email protected]
www.korenimportexport.com