Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beheersing van bacteriële bladvlekken en koperresistentie in paprika en tomaat

Afgelopen zomer is in New Jersey op grote schaal koperresistentie in tomaten- en paprikateelt aangetroffen. Al tientallen jaren is het bekend dat koperresistentie zich kan ontwikkelen. In veel gewassen wordt al tientallen jaren koper gebruikt voor de bestrijding van bacteriële ziekten in gewasbeschermingsprogramma's.

Er is een onderzoek door NJ-VGA gestart om te bepalen welke soorten bacteriële bladvlekken het meest voorkomen in de tomaten- en paprikateelt. Dat is gedaan met hulp van Dr. Nrupali Patel en Dr. Don Kobayashi, bacteriologen van het ministerie voor Plantenbiologie op de campus van New Brunswick

Een bacteriële bladvlekkenziekte kan veroorzaakt worden door vier soorten Xanthomonas: X. euvesicatoria, X. vesicatoria, X. perforans en X. gardneri. Momenteel zijn er vier Bacterial Leaf Spot (BLS)-rassen gevonden in tomaat (T1-T40). Eén voor elk van de vier bovengenoemde soorten. In paprika zijn er elf rassen gevonden (nul-tien). Onderzoeken in het zuiden van New Jersey met verschillende paprikalijnen in de afgelopen 15 jaar hebben laten zien dat het aantal BLS-rassen in paprika in de loop der tijd is toegenomen. Tot nu toe zijn alle rassen in de staat aanwezig. Labtestresultaten van monsters die de afgelopen drie zomers zijn verzameld bij een klein aantal groenteteeltbedrijven in NJ hebben de aanwezigheid van X. euvesicatoria in paprika aangetoond. Ook is X. euvesicatoria en X. perforans in zowel tomaat als paprika in de staat aangetoond. Daarbij testte ~60% van alle monsters positief op koperresistentie.

Hoe weet men welke bacteriesoorten aanwezig zijn op het bedrijf?
De enige manier om te bepalen welke bacteriesoorten aanwezig zijn in tomaten- of paprikateelten op uw teeltbedrijf is door ze te laten identificeren met laboratoriummethoden.

Hoe weet men welke ziekterassen op het bedrijf aanwezig zijn?
Tot nu toe zijn differentiële testen de enige manier om dat te weten te komen. Dat betekent het planten van een aantal verschillende paprika's met verschillende BLS-resistentiepakketten waarbij men controleert welke rassen symptomen ontwikkelen. Als men bijvoorbeeld BLS-ontwikkeling vaststelt in Aristoteles X3R, die resistent is tegen de soort één, twee en drie, dan zijn mogelijk de soorten vier tot tien aanwezig.

Wanneer het ras Turnpike in datzelfde veld geplant wordt en men heeft BLS-ontwikkeling dan is er mogelijk het soort zes of tien aanwezig. Het ras Turnpike is resistent tegen BLS-rassen nul tot vijf en zeven, acht en negen. Het is belangrijk om te weten welke BLS-rassen aanwezig zijn, zodat de juiste rassen gekozen kunnen worden. Door het juiste ras te kiezen kan de ontwikkeling van BLS aanzienlijk verkleint worden. Ook is het mogelijk om het aantal kopertoepassingen op de paprikateelt te verminderen. Er zijn een paar paprika's beschikbaar met resistentiepakketten tegen BLS. Voor meer informatie zie de 2024/2025 Aanbevelingsgids voor de commerciële groenteteelt.

Hoe weet men of er koperresistentie aanwezig is op het teeltbedrijf?
Telers die jarenlang kopertoepassingen hebben gebruikt voor het bestrijden van bacteriële bladvlekken in gewassen zoals tomaat of paprika moeten altijd waakzaam zijn. Als de koperwerking na verloop van tijd afneemt, dan is de kans groot dat er koperresistentie aanwezig is. Zodra koperresistentie is vastgesteld zijn toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen niet toegestaan en ineffectief. De enige methode om vast te stellen of er sprake is van koperresistentie is door middel van laboratoriumtesten. Telers die goed letten op de werkzaamheid van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen zouden een idee moeten hebben of koper nog steeds effectief is.

Wat kan men doen om de ontwikkeling van bacteriële bladvlekken op het bedrijf te beperken?
Wat betreft paprikateelt komt het erop neer dat men rassen teelt die resistent zijn tegen BLS en dat men weet welke rassen er op het bedrijf voorkomen. Veel van de aanbevolen commerciële rassen hebben verschillende resistentiepakketten tegen de verschillende rassen van de ziekteverwekker. Sommige rassen, zoals Paladin die Phytophthora-resistent is, hebben geen resistentie tegen BLS. Andere "oudere" rassen zoals Aristoteles X3R hebben resistentie tegen de rassen één tot drie. Nieuwere rassen zoals Turnpike hebben resistentie tegen de rassen nul tot vijf en zeven tot negen. Rassen zoals Playmaker en 9325 hebben resistentie tegen nul tot tien (ook bekend als X10R cultivars). Helaas is er geen BLS-resistentie in commerciële tomatenrassen, maar er wordt op dat gebied vooruitgang geboekt.

Vooruitgang in 2024
Er zijn meer bemonsteringen en onderzoeken gepland voor 2024 in New Jersey. Telers die geïnteresseerd zijn om monsters van tomaten of paprika's van hun bedrijf te testen op koperresistentie kunnen contact opnemen met hun adviseur.

Bron: plant-pest-advisory.rutgers.edu

Publicatiedatum: