Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westland wil restwarmte uit Rotterdamse haven om kassen te verwarmen

Op de derde themabijeenkomst over restwarmte in de glastuinbouw op 30 mei 2024 in het World Horti Center ondertekenden wethouder Peter Valstar namens gemeente Westland en gedeputeerde Berend Potjer namens Provincie Zuid-Holland de intentieverklaring met als doel het optimaal benutten van havenrestwarmte, aardwarmte en warmteopslag.

Eerder tekenden al Aardwarmte Vierpolders, Deltalinqs, EBN, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, InfraCo, Shell Nederland, Uniper Benelux, WarmtelinQ en Warmte Netwerk Westland. Doel van deze verkenning is de verduurzaming van een deel van de warmtebehoefte in zowel de glastuinbouw als de gebouwde omgeving in Zuid-Holland. Ook andere relevante partijen die onderdeel uit kunnen maken van de integrale collectieve warmteketen in deze regio kunnen zich bij dit initiatief aansluiten.

CO₂-neutraal
Met een opgave tot een reductie van 55% in 2030 en om volledig CO₂-neutraal te zijn in 2050, is het noodzakelijk om alternatieven te vinden voor het gebruik van aardgas. De combinatie van havenrestwarmte, aardwarmte en warmteopslag wordt gezien als een veelbelovende mogelijkheid om hieraan bij te dragen. Uiteraard is het streven om restwarmte zoveel mogelijk te vermijden door verbetering van productieprocessen. Echter, waar restwarmte ontstaat, is het doel om deze tussen bedrijven onderling en/of in de omgeving nuttig toe te passen. Met name in de Rotterdamse havengebieden, waar in de toekomst aanzienlijke hoeveelheden restwarmte uit met name duurzame productieprocessen beschikbaar zijn, liggen kansen voor het benutten van deze warmtebronnen.

Warmte-infrastructuur
De gezamenlijke verkenning richt zich op het optimaliseren van de warmte-infrastructuur en het bundelen van vraag en aanbod in de regio. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de technische aspecten, maar ook naar de organisatorische en ruimtelijke mogelijkheden. Deze verkenning bouwt voort op eerdere samenwerkingen en kennisuitwisselingen en zal nauw worden afgestemd op lopende programma's en initiatieven binnen de regio. De betrokken partijen bundelen hun kennis en kunde om in gezamenlijkheid een concept uit te werken voor een integrale collectieve warmteketen.

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: