Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokaal bessenseizoen BelOrta van start met primeurverkoop blauwe bessen

Geen betere remedie tegen het druilerige weer dan mogen genieten van lokaal geteelde bessen, zoals braambessen, frambozen en blauwe bessen. Die zijn sinds vrijdagochtend wederom allemaal beschikbaar bij BelOrta met de verkoop van de eerste lokale blauwe bessen, zo meldt de coöperatie.

Traditioneel komt met het vooruitzicht van de zomer ook het binnenlandse bessenseizoen op gang. Terwijl de frambozen (5 april) en braambessen (17 april) al een tijdje beschikbaar zijn, was het nog wachten op de eerste blauwe bessen. Ook die laatste zijn sinds vandaag opnieuw beschikbaar. Ondertussen worden ook de eerste lokaal geteelde rode bessen (13 mei) en stekelbessen (21 mei) aangevoerd.

Bessen blijven populair
Een Belg at in 2023 gemiddeld iets meer dan 2,5 kilogram aan bessen (750 g) en aardbeien (1.8 kg) op jaarbasis, terwijl dit 10 jaar geleden nog iets minder dan 2 kilogram was. "De blauwe bes blijft de populairste onder de bessen. Op jaarbasis eten we gemiddeld 558 gram* van deze superfood. Die populariteit hoeft niet te verbazen. Blauwe bessen kan je namelijk op elk moment van de dag eten: bij het ontbijt, als snack of zelfs verwerkt in het avondmaal", vertelt Miguel Demaeght, divisiehoofd verkoop zachtfruit bij BelOrta.

Miguel Demaeght: "De consumptie van frambozen (gemiddeld 164 g*) en braambessen (gemiddeld 32 g*) zit in stijgende lijn, maar vooral de consumptie van braambessen blijft wat achter. Dat valt deels te verklaren doordat deze bessen soms een ietwat zurige smaak hadden. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is de gemiddelde braam intussen een pak zoeter en toegankelijker geworden voor het grote publiek."

"Frambozen zijn door hun zoete smaak populair bij 40-jarigen en gezinnen met kinderen. Braambessen zijn dan weer eerder geliefd bij een iets oudere bevolkingsgroep. Daar staat tegenover dat blauwe bessen populair zijn doorheen de verschillende lagen van de bevolking."

Consument kiest voor lokaal, vers en smaakvol
"Uit gesprekken met heel wat consumenten blijkt dat ze lokaal en duurzaam geteelde bessen prefereren boven importbessen. Het is dan ook heel belangrijk dat de consumenten ook de mogelijkheid blijven krijgen om lokaal te kiezen. We roepen dan ook alle partners in de distributieketen op om dit mee op te pakken en zo onze lokale producenten te steunen, zodat we ook in de toekomst van onze kwalitatieve bessen van eigen bodem kunnen blijven genieten", sluit Miguel Demaeght af.

Oogstspreiding zorgt voor langere beschikbaarheid lokale bessen
Een combinatie van meerdere variëteiten en verschillende teeltsystemen zorgt ervoor dat de productie van de bessen gespreid kan worden over een langere periode. Dankzij deze oogstspreiding kan BelOrta nog lokale bessen aanbieden. Zo zijn stekelbessen nog beschikbaar tot begin augustus en blauwe bessen tot half september. Lokale frambozen (half oktober), braambessen (eind november) en rode bessen (tot Kerst) zijn nog wat langer beschikbaar. Bovendien zijn bijna alle bessen verkrijgbaar in bio-variant.

Voor meer informatie:
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
[email protected]
www.belorta.be

Publicatiedatum: