Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer vraag naar droogmachines om afval te up-cyclen

Het Zuid-Duitse bedrijf Harter wijdt zich al 15 jaar aan de ontwikkeling van hoogwaardige droogprocessen voor groenten en fruit. "Interessant genoeg trokken we, nadat we in 2007 voet aan de grond kregen in de farmaceutische sector, ook de aandacht van voedingsmiddelenfabrikanten. Hieruit bleek dat beide sectoren vergelijkbare tot identieke vereisten hebben. Sindsdien hebben we ons segment 'drogen van voedingsmiddelen' gestaag opgebouwd en uitgebreid en verkopen we nu onze tray-, trommel- en banddrogers wereldwijd", legt Stephan Ortmann, Hoofd Technische Verkoop bij Harter, uit.


Het team van Harter op de Anuga FoodTec van dit jaar. Tweede van links Stephan Ortmann.

Nieuwe en beproefde methoden op het gebied van voedseldroging werden onder andere tentoongesteld op de Anuga FoodTec van dit jaar in Keulen. Ortmann: "In de AGF-sector waren er aanvragen voor de verwerking van appelen en zoete aardappelen tot chips, amandelen tot meel of theekruiden. Voor telers van groenten en fruit is het belangrijk om de unieke eigenschappen van elk product te behouden: uiterlijk, structuur, aroma, ingrediënten en perceptie. Daarnaast hebben producenten ook individuele doelstellingen: of iemand nu zachtere appelchips met meer ingrediënten wil of een knapperige variant om op te knabbelen. Dankzij voorzichtig drogen in een gedefinieerd lagetemperatuurbereik kunnen we ook aan deze eisen voldoen. In feite is de verwerking van appelen een zeer breed segment, omdat appelen bekend staan als een zeer populair fruit dat gemakkelijk verkrijgbaar is in de regio."

In het eigen technicum worden verschillende producten getest op hun droogeigenschappen.

De bereidheid om geld te investeren varieert sterk per klantengroep, vervolgt de droogexpert. "De sterk gestegen energiekosten motiveren producenten om te kijken naar alternatieve oplossingen zoals onze energie- en CO₂-besparende en emissievrije warmtepompdroging. Wij zien onszelf als een betrouwbare technologiepartner voor zowel grote bedrijven als kleine ondernemers met een bijzondere kwaliteitseis. Ook telers met heel individuele toepassingen kunnen wij als speciale machinebouwers dienovereenkomstig bedienen."


V.l.n.r. Rekdroger, trommeldroger en banddroger

Verwerking van afval en bijproducten
Volgens Ortmann is er een sterke toename in de verwerking van zogenaamde afvalstoffen tot een 'upcycling-product'. "Voorbeelden hiervan zijn wilde rozenolie uit de zaden van rozenbottels van een jamproducent, poeder uit appelpulp dat overblijft na het persen van sap of duindoornconcentraat dat wordt doorverkocht aan de cosmetica-industrie. Ook hier ontwikkelen we steeds weer samen en in nauw overleg met klanten hun nieuwe product. De grote trend naar vegetarische en veganistische voeding voelen we ook duidelijk. We zijn blij dat we met onze technologie kunnen bijdragen aan deze wereldwijde ontwikkeling en aan de productdiversiteit."

Voor meer informatie:
Stephan Ortmann
Harter GmbH
Harbatshofen 50
88167 Stiefenhofen, Duitsland
Tel: +49 (0)8383 9223 12
[email protected]
www.harter-gmbh.de

Publicatiedatum: