Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jennifer Lewis pleit voor een specifieke EU toelatingsverordening voor biocontrol

Jennifer Lewis, directeur van de International Biocontrol Manufactures association (IBMA) ging in haar presentatie tijdens het Artemis jubileumsymposium nader in op de perspectiefvolle mogelijkheden om biocontrol in de land- en tuinbouw toe te passen. Het Artemis jubileumsymposium werd georganiseerd omdat de organisatie 30 jaar bestaat. Onder biocontrol wordt verstaan: macro-organismen (insecten & mijten & nemathoden), micro-organismen (schimmels, bacteriën en virussen), semiochemical (bijv. feromonen en vluchtige stoffen) en natuurlijke en natuur identieke stoffen zoals plantenextracten. Wereldwijd is de markt van biocontrol de afgelopen zes jaar verdubbeld naar ca € 8.109 miljoen en verwacht wordt dat deze in 2030 wederom verdubbeld is.


Jennifer Lewis

In Europa is de omzet ca. € 1.878 miljoen in 2023. De markt voor biocontrol is duidelijk groeiende. Er zijn ook veel innovaties in biocontrol. Dit betreft nieuwe producten of producttoepassingen, maar ook gecombineerd met technologie. Er zitten veel nieuwe middelen in de pijplijn. Uit een inventarisatie van IBMA zijn er ca. 129 werkzame stoffen/middelen klaar voor toelating de komende jaren.

Nieuw beleid
De klimaat- en biodiversiteitsdoelen vragen om een nieuw beleid. Biocontrol kunnen de klimaatdoelen ondersteunen en stoppen de achteruitgang van de biodiversiteit. Wereldwijd wordt de noodzaak van biocontrole erkend. Er zijn oplossingen middels biocontrole maar de implementatie varieert van land tot land. In een aantal gevallen zijn er voor nieuwe biocontrole technologieën geen duidelijk reguleringstrajecten. Verder is kennisoverdracht en -deling met en tussen boeren en telers van groot belang voor een goede implementatie. Volgens Artemis is er veel werk te doen.

EU toelatingsprocedure
Het EU toelatingsprocedure duurt zeer lang, vijf tot tien jaar, ten opzichte van twee tot drie jaar in de meeste landen buiten de EU. Een sneller toelating van biocontrol is volgens Lewis noodzakelijk in de EU. Dit kan o.a. middels een voorlopige toelating binnen de EU verordening 1107/2009, eenvoudige mogelijkheden labeluitbreiding en bij herregistratie de termijnen verlengen. Verder pleit ze voor een nieuwe verordening voor biocontrol in 2030. IBMA heeft, in afstemming met o.a. Artemis, input geleverd aan het EU strategische dialoog en de EU strategische agenda 2024 – 2029 voor een toekomstige land- en tuinbouw.

Afsluitend gaf Lewis het volgende advies om de toepassing van biocontrol te vergroten:

 • Wettelijke definitie van biocontrole;
 • Snellere toelating door wijziging van 1107/2009 voor biocontrole:
  • Prioriteit geven aan toelating voor biocontrole in alle lidstaten;
  • Voorlopige toelatingen;
  • Uitbreiding etikettering;
  • Uitgebreide of onbeperkte registratie.
 • Creëer netwerken met boeren en telers om biocontroleprogramma's in het veld te maken en blijven innoveren

Bron: Artemis

Publicatiedatum: