Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jubileumsymposium ter gelegenheid van 30-jarig bestaan Artemis

Het Artemis jubileumsymposium werd geopend door Bart Sosef, voorzitter Artemis. Daarbij verwelkomde hij alle genodigden, leden, stakeholders, onderzoek & onderwijs die in groten getale aanwezig waren. 30 jaar geleden is Artemis opgericht.

Bij het 25-jarig jubileum is Artemis 2.0 gelanceerd om de omslag van een interne focus naar een actieve rol naar buiten te nemen met daaraan gekoppeld een professionele inrichting van de organisatie. Tegelijkertijd werd de scope van Artemis verbreed naar open teelten zoals akkerbouw en verdiept door ook biostimulanten op te nemen. Door de start van het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming (UP) 2030 werd een nieuwe, actievere weg ingeslagen. De nieuwe scope en visie van Artemis gestoeld op weerbaarheid en sluit volgens het bedrijf aan op de doelen van het UP.

Actievere communicatie
De doelstelling om een actievere communicatie van activiteiten en resultaten met de eigen leden en externe stakeholders te delen heeft de afgelopen jaren verder gestalte gekregen. Dit heeft geresulteerd in een vernieuwde website met zeer regelmatig verschijnen van nieuwsbrieven. Een actieve lobby naar politieke partijen in de vorm van werkbezoeken en het actief volgen van het politieke debat zorgt ervoor dat de boodschap ook in de landelijke politiek effect heeft gesorteerd. De verbreding van de scope richting biostimulanten heeft geresulteerd in intensievere en nauwere banden met EBIC, waar Artemis, net als in het geval met IBMA als National Group functioneert. Deze bundeling van aandachtsgebieden sluit aan op de holistische benadering, die bijdragen aan de weerbaarheid van een gewas en een teeltsysteem.

Gewasbeschermingsmiddelen
Sosef gaf aan dat er naast de vele kansen ook de nodige donkere wolken aan de hemel zijn verschenen. Door de huidige Europese verordening 1107/2009 wordt de beschikbaarheid van een (chemisch) middelenpakket steeds lastiger. Deze zullen dreigender worden als er geen alternatieven worden gevonden voor de gewasbeschermingsmiddelen die op korte termijn wegvallen. Het intrekken van de Sustainable use of pesticides Regulation (SUR) door de Europese Commissie eerder dit jaar waar juist de sleutel tot aparte wetgeving voor deze broodnodige, biologische, alternatieven in opgenomen was maakt dat velen zich per vandaag afvragen; "hoe nu verder"?. Juist hierop is het symposium gericht "Weerbare teelten met Perspectief".

Voldoende in de pijplijn
Bestuur en directie van Artemis hebben in aanloop naar het symposium haar strategische doel herijkt en aangescherpt. Een nieuw opgesteld position-paper is onder meer het resultaat daarvan met als missie: Het bevorderen van het gebruik en toepassing van biologische oplossingen, met als doel de overgang naar veerkrachtige en weerbare teelten te realiseren. Artemis zorgt voor oplossingen voor boeren en telers, garanties voor voedselveiligheid en voedselzekerheid. In andere delen van de wereld ligt het bewijs dat biologische oplossingen ook in de praktijk haalbaar zijn waar Europa lijkt vast te lopen in een moeras van tegengestelde belangen. Er zit volgens Artemis Natuurlijk voldoende in de pijplijn om ook de Europese en Nederlandse boeren en telers te voorzien van deze biologische oplossingen voor een weerbare teelt. De diversiteit van sprekers en hun achtergrond onderstreept de holistische insteek die volgens Artemis van toepassing is op het dossier plantgezondheid en het centrale begrip "Weerbaarheid". Sosef: ''Op naar inspiratie door perspectief!".

Hier zijn de foto's te bekijken.

Bron: Artemis Natuurlijk

Publicatiedatum: