Mei was een ingewikkelde maand voor Franse aardbeien. Het aanbod was laag door het regenachtige weer en de koele temperaturen. "Vergeleken met voorgaande jaren hebben we onze ramingen helemaal niet gehaald. Dit seizoen wordt gekenmerkt door een veel meer gespreide volumestijging en een lichtere daling," legt Emeline Vanespen, directeur van Strawberries and Raspberries of France, uit.
Het ontbreken van een piek in de teelt betekent meestal een langer seizoen. "Dit lagere aanbod op het hoogtepunt van het aardbeienseizoen zal ervoor zorgen dat er tot minstens eind juni aanzienlijke hoeveelheden binnenkomen, terwijl we over het algemeen vanaf half juni een daling van de volumes zien. We hopen nu dat de teelt de komende maand geleidelijk zal aantrekken. De Gariguette zit momenteel in een dip qua teelt, maar de volumes zouden begin juni weer moeten toenemen."
Deze situatie zou problematisch kunnen zijn voor het seizoen, aangezien zowel Franse consumenten als retailers eerder geneigd zijn om later in het seizoen naar zomerfruit te grijpen. "Dit jaar hebben supermarkten, ondanks het lagere aanbod van Franse aardbeien, hun steentje bijgedragen door de Franse oorsprong te promoten. We willen nog steeds dat ze twee weken langer dan in een normaal seizoen ruimte laten voor Franse aardbeien in de schappen, omdat we eind juni waarschijnlijk grotere volumes krijgen."
Maar wat de kwaliteit betreft, zijn de meer dan redelijke temperaturen van dit voorjaar bevorderlijk voor een goede houdbaarheid van de aardbeien.
Frambozen: het seizoen is begonnen
Wat frambozen betreft, werden de eerste Franse volumes midden mei op de markt gebracht. Deze volumes zijn nog "vrij confidentieel" omdat nog niet alle teeltgebieden zijn opgestart. Met zulke lage volumes is het moeilijk om frambozen in de schappen van de supermarkt te krijgen, vooral naast de Marokkaanse frambozen. Toch zou de Franse oorsprong snel terrein moeten winnen voor een seizoen dat tot de herfst zal duren.
Voor meer informatie:
Emeline Vanespen
AOPn Fraises Framboises de France
[email protected]