Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Finse teler en universiteit starten aardbeienproject

Robbe's Little Garden en de Metropolia Hogeschool in Myrrmäki zijn samen een onderzoek gestart. In het onderzoek wordt onderzocht of het mogelijk is om jaarrond aardbeien te telen in een kas. Het zogenaamde Urbanfarmlab ontwikkelt oplossingen die op grote schaal kunnen worden toegepast.

"We willen de mogelijkheden onderzoeken om jaarrond aardbeien te telen. We voorzien dat er in de toekomst 12 maanden per jaar vraag naar verse aardbeien van Finse klanten zal zijn," vertelt Robbe Jordas, oprichter van Robbe's Little Garden. Robbe's Little Garden is een Finse teler die in een vertical farm en een kas jaarrond teelt. "De marktprijs van aardbeien in Finland is acht tot twaalf euro per kg. De aardbeienprijs komt meestal niet onder de vijf euro per kg. In de zomer is vertical farming niet haalbaar. Voor de winterteelt, wanneer er geen zon is, kan het een marktkans zijn," voegt Robbe toe.

Vertical farming is not the magic bullet"

R&D-project
De nieuwe teeltruimtes van Metropolia's samenwerkingsplatform Urbanfarmlab zijn gesloten. De omstandigheden zoals vochtigheid, temperatuur, belichting, voedingsstoffen en CO₂ kunnen volledig worden gecontroleerd en bewaakt. De twee nieuwe ruimtes zijn groter dan de ruimtes die een jaar eerder in gebruik werden genomen. De faciliteiten zijn uniek in Finland en worden gebruikt door een onderwijsinstelling voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie. "In dit onderzoek ligt de nadruk op het testen van de belichting. Daarnaast zullen we ook andere klimaatveranderingen testen. Maar daar kunnen we nog niet openlijk over praten," zegt Robbe.

In het Food System City project groeien aardbeienstekken in de teeltruimtes. Ze zijn geteeld in samenwerking met het tuinbouwbedrijf Robbe´s Little Garden. De veredeling wordt bewaakt en gecontroleerd via een computer en met behulp van camera's die in de kas zijn geïnstalleerd. De kennis van Metropolia op het gebied van automatisering wordt ook gebruikt. De stekken werden in april geplant en de oogst wordt over iets meer dan een half jaar verwacht.

Urbanfarmlab
De ontwikkelde geautomatiseerde systemen en AI-toepassingen kunnen in de toekomst worden gebruikt in het onderwijs van Metropolia. "Urbanfarmlab heeft nog meer veelzijdige experimentele omgevingen. Voorheen kon de onderzoeksruimte gekoeld worden tot 16 graden. Maar dankzij de nieuw geïnstalleerde technologie kan een temperatuur van tien graden gerealiseerd worden. Dit maakt het mogelijk om meer uitdagende rassen zoals aardbeien te telen," vertelt Andrea Patané, projectspecialist bij Metropolia.

Robbe heeft voor het project LED's geleverd en zorgt voor de verbinding met de commerciële tuinbouw. Het team helpt met de teeltopstelling, de winstgevendheid van het project, de investeringskosten, het energieverbruik en de arbeidskosten. Dat zijn de meest kritische parameters in commerciële opstellingen. "De opstelling kan ook worden gebruikt voor een voorgroeisysteem voor aardbeienkassen."


De opstelling bij de Metropolia Universiteit

Drang naar nieuwe technologische innovaties
"De energiecrisis, de stijgende kosten van meststoffen en de hoge inflatie hebben invloed op de voedselteelt. Indoorteelt kan de toegankelijkheid van voedsel verbeteren. In een gesloten teeltomgeving is het mogelijk om het gebruik van water, voedingsstoffen en land te verbeteren en te beheersen. Ook kunnen op die manier hogere opbrengsten gerealiseerd worden. Zelfs het verbeteren van sommige uitdagingen in de indoorteelt is nog steeds energie-intensief. Er is dus behoefte aan fossielvrije energieoplossingen, hernieuwbare energie, zonne- en windenergie en oplossingen voor het gebruik van industriële afvalwarmte in de teelt van voedsel", vertelt Merja Rehn, directeur innovatie van Metropolia.

Machinekamers
De onderzoeksruimte heeft twee verdiepingen. De machinekamers bevinden zich op de bovenste verdieping om ervoor te zorgen dat de daadwerkelijke onderzoeksomgevingen vrij blijft van extra apparatuur. Hierdoor kunnen beide rassen vergelijkbare groeicondities aanhouden. Uiteindelijk zal de juiste teeltomgeving worden gebruikt om de technieken op te schalen naar industriële schaal. "Eén van de belangrijkste drijfveren van indoorteelt is dat het mogelijk is om het jaarrond overal te telen in steden en stedelijke gebieden. Bijvoorbeeld op de daken van flatgebouwen. Het optimaliseren van het proces is belangrijk om bedrijven te voorzien van informatie met betrekking tot energieverbruik, voedingsstoffen en optimalisatie van waterbesparing," vertelt projectontwerper Patané.

Laboratorium
Als de aardbeien rijp zijn worden ze in het laboratorium onderworpen aan statistische en chemische analyses. Daarbij wordt de kwaliteit van het gewas gecontroleerd, de winstgevendheid berekend en de schaalbaarheid gemeten. In het laboratorium ondergaan de producten sensorische smaaktesten en studies naar voedingswaarde. Een voorbeeld daarvan is het meten van vitamine C en antioxidantconcentraties. Een deel van de oogst wordt naar het Vantaa Vocational College Varia gebracht als grondstof voor studenten bakkerij-banketbakkerij.

Urbanfarmlab is één van de samenwerkingsplatforms van Metropolia's Clean and Sustainable Solutions Innovation Center. Dat centrum doet onderzoek naar de teelt van voedsel en nieuwe voedseltechnologieën. Ook doet het onderzoek naar de operationele mogelijkheden van het voedselecosysteem in een stedelijke omgeving. Wereldwijd wordt er steeds meer geïnvesteerd in nieuwe voedseltechnologieën.

Laboratoriumanalisten
Metropolia's Myyrmäki campus leidt onder andere laboratoriumanalisten op. Ook worden er op de campus ingenieurs in milieutechnologie, bio- en voedingstechnologie, elektrische en automatiseringstechnologie, elektronica en werktuigbouwkunde opgeleid. In Urbanfarmlab zijn studenten betrokken bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld irrigatiesystemen, het onderzoeken van LED-belichting of het analyseren van de voedingswaarde van producten in het laboratorium in verschillende projecten. Zo zijn er bijvoorbeeld innovatieprojecten die deel uitmaken van de studie, scripties, stages of andere cursusprojecten.

Naast Robbe's Little Garden groeien er momenteel aardbeien, wasabi en eetbare bloemen op de campus. Beide projecten worden uitgevoerd in samenwerking met voedselproductontwikkelaar Arctic Farming. Daarnaast werkt Urbanfarmlab samen met het delicatessenbedrijf Ituitu.

Voor meer informatie:
Andrea Patané, Projectontwerper
Merja Rehn, Directeur Innovatie
Metropolia University of Applied Sciences
[email protected]
[email protected]
www.metropolia.fi

Robert Jordas, Eigenaar
Robbe's Little Garden

[email protected]
www.robbeslittlegarden.com

Publicatiedatum: