Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ISF World Seed Congress 2024: Handelstafels en handen schudden

Tholen - De International Seed Federation bestaat 100 jaar. Tijdens het jaarlijkse congres, het ISF World Seed Congress, viert de internationale zaadindustrie dat jubileum. Dat gebeurt in Nederland. Voor de gelegenheid kwam de vaste kern van congresbezoekers naar Nederland, maar kwamen ook minder frequente congresbezoekers een kijkje nemen, waaronder ook koning Willem-Alexander. Hij mocht de openingshandeling verrichten.


Koning Willem-Alexander verricht de openingshandeling samen met sprekers uit de openingsceremonie. Bekijk hier de volledige foto-impressie.

Het congres vond voor het laatst in 1996 in Nederland plaats. "Die moeten we hebben", was in Nederland dan ook de gedachte toen het tijd was om het congres, dat tegelijk valt met de viering van 100 jaar ISF, te gaan plannen. Na wat lobbywerk is Nederland hierin geslaagd en is voor de gelegenheid direct ook een nieuwigheid aan het concept toegevoegd: een landenpaviljoen, een Nederlands paviljoen deze keer uiteraard.


Centor Europe was een van de deelnemers op het Nederlandse paviljoen. Bekijk hier de volledige foto-impressie.

Op het paviljoen konden heel wat, ook technisch georiënteerde bedrijven, zich presenteren. Van oudsher is het congres gericht op enerzijds politiek en beleid en anderzijds op handel in zaden. Daarvoor is steevast een hal vol tafels ingericht. Ook deze editie zat de hal weer helemaal volgeboekt.


Niels Louwaars van Plantum in grijs pak schudde maandagochtend heel wat handen, ontving felicitaties en leidde hoogwaardigheidsbekleders naar binnen als een waar gastheer tijdens de beurs in eigen land. Bekijk hier de volledige foto-impressie.

Politiek en techniek
Ook op de beursvloer ging het vaak over die beroemde hal, daar 'waar het gebeurt'. Toch is er ook buiten de hal genoeg te beleven. Het bezoek van Willem-Alexander aan de beursvloer was maandagochtend na de opening een evenement op zich, maar los daarvan kunnen de ongeveer 1800 congresbezoekers uit 76 landen zich vermaken met presentaties en praatjes met standhouders.


Iedereen zoekt een plekje vlak voor de start van de openingsceremonie. Bekijk hier de volledige foto-impressie.

Onder de bezoekers veel mannen in nette pakken, de beslissers met wie menig techniekleverancier ook wel even een praatje wil maken. Grofweg een kwart van de aanwezigen is specifiek aanwezig voor de politieke- en beleidsmatige kant van de sector. Zij hopen in Rotterdam de voorzetjes vanuit de zaadsector te geven waarmee de wereldpolitiek verder aan de slag kan. Uitdagingen genoeg en voor ieder land geld: niemand kan het op zaadgebied helemaal alleen.

De andere driekwart van de aanwezigen heeft als hoofddoel voornamelijk handelen aan de handelstafels, en waar er tijd over is, krijgen zij direct de kans ook nog even de standhouders aan te spreken of een presentatie bij te wonen.


Techniek en veredeling in één beeld: Edwin Snabel (Bosman Van Zaal), Arnoud Bolten (Polariks) en Erik Vesseur (Takii). Bekijk hier de volledige foto-impressie.

Rond de drie dagen van het congres is een vijfdaags programma ingericht. Dat begon al op zondag, met een diner en een golftoernooi en sluit donderdag af met vier Field Visits langs diverse bedrijven. Wie meer wil weten, kan hier op de congreswebsite terecht. Een impressie van de ochtend van de opening geven we graag hier met een fotoreportage.


Het bezoek van Willem-Alexander aan de beursvloer was maandagochtend na de opening een evenement op zich. Fotosessies en selfies, alles erop en eraan. Wie de kans kreeg, ging op de foto. Bekijk hier de volledige foto-impressie van de ochtend van de opening van het congres.