Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Data van planten verzameld met AI

Het uitvoeren van plantmetingen in een kas kan behoorlijk uitdagend zijn. De conclusies die uit deze metingen worden getrokken vormen de basis voor toekomstige teeltbeslissingen. "Plantmeting is een veelvoorkomende taak in een kas," vertelt Roberto Ramirez, vice-president van Bushel Boy Farms. Het hoofdkantoor van dat bedrijf zit in Owatonna, Minnesota. Het bedrijf heeft daarnaast een extra locatie in Mason City in Iowa. "Het is altijd een beetje een worsteling en kost behoorlijk veel tijd."

Het verzamelen van plantmetingen houdt in dat je op specifieke momenten van de dag door de kas loopt. Daarbij met je variabelen zoals hoogte, stamdikte of je merkt afwijkingen op in een steekproef van bijvoorbeeld tien planten. Het wordt ook wel gewasregistratie genoemd. Er zit echter een fout in deze methode. "We hebben altijd vraagtekens gezet bij hoe representatief die steekproef is voor de hele teelt. Je doet bijvoorbeeld plantmetingen op een ander tijdstip dan de vorige keer. Sommige gegevens kunnen daardoor veranderden. Ook kan een werknemer per ongeluk de kop van een plant hebben gebroken. Of de plant in kwestie is gewoon gestorven waardoor je andere gegevenspunten verliest," merkt Roberto op.

Deze valkuil heeft nauw te maken met een andere uitdaging in de tuinbouwsector. Namelijk het tekort aan arbeidskrachten. "Arbeid is schaars en getalenteerde arbeidskrachten zijn nog schaarser," vervolgt hij. Het vinden van het juiste team en hen trainen in routinetaken in de kas kost veel tijd. Die tijd zou anders besteed kunnen worden aan strategische teeltbeslissingen. Uiteindelijk moet men toegeven aan de beperkingen en de kans op menselijke fouten neemt exponentieel toe. Wanneer veel inefficiënties zich opstapelen kan dit de winstgevendheid van een bedrijf ernstig beïnvloeden.

Verandering
Het team van Bushel Boy Farms realiseerde zich dat er iets moest veranderen. Die verandering kwam in de vorm van AI. "We houden ervan om nieuwe technologieën te proberen," zegt Chuck Tryon, president van Bushel Boy Farms. "Maar een nieuwe technologie zonder een groep mensen erachter is slechts een sprookje. Dat is waar IUNU in beeld kwam."

Roberto Ramirez, VP glastuinbouwbedrijf & Chuck Tryon, president van Bushel Boy Farms

Kijken door het AI-glas
IUNU ontwikkelde LUNA AI die computer vision gebruikt om planten in de kas te volgen en te analyseren. Daarnaast worden telers ondersteund bij hun dagelijkse besluitvorming. Chuck en zijn team samen met Adam Greenberg, mede-oprichter en CEO van IUNU, zaten met een whiteboard en een stel stiften in zijn kantoor. Dit was ter voorbereiding.

"Adam kon zien wat onze uitdagingen waren en wat onze prioriteiten moest zijn," vertelt Chuck. "Onze samenwerking met IUNU begon met een diep begrip van wat we zochten en wat we nodig hadden." Deze spirit droeg hun partnerschap voort. "We gingen van het meten van ongeveer tien planten naar het meten van duizenden planten," merkt Roberto op. "We meten nu elke dag en krijgen constant actuele gegevens in plaats van verouderde."

Hoe werkt LUNA AI?
"Er zijn een paar belangrijke dingen om te overwegen," legt Adam uit. "Ten eerste arbeidskwaliteit en -beheer en hoe je deze volgt. Arbeid is de grootste kostenpost in een kas en er is variabiliteit in de prestaties van werknemers. Het concept van arbeidskwaliteit is tot nu toe subjectief. Met LUNA AI richten we ons op het automatiseren van arbeidsintensieve activiteiten zoals gewasregistratie om consistentie te waarborgen en de noodzaak voor telers om handmatig metingen te verzamelen te verwijderen."

Om dit te bereiken creëerde IUNU een model dat in staat is om patronen in beelden te herkennen. Ze transformeerden 3D-pixelbeelden in numerieke gegevens die de AI kon begrijpen. "Elke afzonderlijke pixel heeft een waarde en kan zijn relatie met nabijgelegen pixels in 3D-ruimte en in de loop van de tijd begrijpen," merkt Adam op. "Hierdoor kan LUNA AI de planten in de kas continu in de gaten houden en automatisch veranderingen waarnemen."

Preventie en reactie
Sinds de installatie van LUNA AI bij Bushel Boy Farms heeft Roberto meer controle over de teelt en zijn de resultaten zichtbaar. "Dankzij de door LUNA AI verstrekte gegevens kunnen we eerder ingrijpen. Door eerder in te grijpen corrigeren we fouten sneller of voorkomen ze helemaal. LUNA AI waarschuwt ons als er iets niet normaal is zoals een blad dat er abnormaal uitziet. De AI detecteert de afstand tussen elke planttop vertelt ons of het verlagen correct is uitgevoerd. Daarbij is er ook aandacht waarom er zoveel verschil is tussen de hoogte van de plantkoppen in die rijen. Dat zou me bijvoorbeeld vertellen dat de kastechnicus die het verlagen uitvoert de planten niet gelijk behandelt."

Hoofdbrekens
Roberto is duidelijk bezorgd over de uniformiteit van het gewas. Het probleem met verschillende planthoogtes en -toppen heeft hem veel hoofdbrekens bezorgd. "De AI vertelt me in feite dat we meer geld uitgeven aan arbeid in de kas omdat een specifieke taak niet goed is uitgevoerd. Nu kunnen we dat meteen zien. De gegevens vertellen ons sneller dat een gewas veel sneller of langzamer groeit dan zou moeten."

Adam Greenberg, medeoprichter en CEO van IUNU

Kennis als intellectueel eigendom
Omdat LUNA AI veel handmatige processen automatiseert en inzicht biedt in de prestaties van de kas kan Bushel Boy Farms nu kennis opbouwen en omzetten in intellectueel eigendom. "Telers over de hele wereld hebben de kennis in hun hoofd. LUNA AI stelt ons in staat die waarde vast te leggen. We kunnen die institutionele kennis nu omzetten in IP. Dat geeft ons meer toegevoegde waarde. Met andere woorden, LUNA AI heeft ons doen beseffen dat de ervaring die we hebben in het telen van bepaalde rassen iets is dat we kunnen benutten om onze eigen belangen te beschermen. Deze technologie heeft net die deur geopend."

AI-wereld
Nu Bushel Boy Farms zich in de AI-wereld heeft begeven kunnen ze meer uitbreiden en overwegen ze meer gewassen. "De producten die we in de afgelopen drie tot vier jaar hebben toegevoegd zijn goed ontvangen door onze partners en consumenten."

Voor meer informatie:
IUNU
[email protected]
iunu.nl


Bushel Boy Farms
www.bushelboy.com

Publicatiedatum: