Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Investeren in groene energie en lokaal voedsel

Het concept 'Zonneboeren' brengt boer(inn)en en consumenten samen die willen investeren in groene energie en lokaal voedsel. In ruil voor waardebonnen helpen klanten hun zonneboer of -boerin bij het voorfinancieren van zonnepanelen. Hof ten Dormaal deed mee aan een vorige editie van Zonneboeren en kon zo de nodige financiële middelen inzamelen om zonnepanelen te leggen. Een win-win voor consument en producent.

De consumenten of zonneburen kunnen zonnepanelen bij een korte keten ondernemer voorfinancieren met schijven van 250 euro. Per schijf krijgen zij een waardebon van 300 euro om producten en diensten aan te kopen bij diezelfde boer(in). De uitgave van deze waardebon van 300 euro wordt gespreid over vijf jaar. Elk jaar kan de zonnebuur dus 60 euro van de waardebon inleveren.

Steunpunt Korte Keten van Ferm en Boerenbond
Wie zonneboer of -boerin wordt, kan rekenen op de ondersteuning van Steunpunt Korte Keten van Ferm vzw en de expertise van Boerenbond, die samen tekenden voor dit project. Zo kan een energieadviseur van Boerenbond mee helpen bepalen hoeveel zonnepanelen het bedrijf nodig heeft voor productie, verwerking en verkoop. Het bedrijf krijgt van Steunpunt Korte Keten van Ferm vzw ondersteuning bij het uitwerken van de voorfinancieringsronde.

Lokale bieren met eigen gewassen
En mooi voorbeeld is het Hof ten Dormaal uit Haacht dat met eigen gewassen op het bedrijf lokale bieren brouwt. Korte ketenondernemer André: "Brouwen en mouten vraagt veel energie waarvoor we nog afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Om ons bier klimaatvriendelijker te maken, willen we zelf groene energie produceren. Maar zonder de voorfinanciering van onze klanten zou dat erg moeilijk zijn. Intussen hebben we het benodigde bedrag opgehaald en komen er voor de zomer zonnepanelen op onze daken."

Monique De Dobbeleer, directeur Ferm vzw: "Ferm vzw geeft graag haar volle steun aan formules waarbij consument en producent samen investeren in duurzaam lokaal voedsel. Het is ook mooi om te zien hoe zonneboeren en zonneburen in een langdurige relatie stappen en samen de toekomst van het landbouwbedrijf en de lokale economie verzekeren. Met ons Steunpunt Korte Keten zoeken we tien nieuwe boeren of boerinnen die in dit unieke traject willen instappen."

Bedrijven die zich aanmelden voor de nieuwe editie komen op de website www.zonneboeren.be en stappen mee in de communicatiecampagne.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: