Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkom verstoppingen door druppelsystemen te reinigen

Vervuiling van het druppelsysteem heeft een negatieve invloed op de waterafgifte en daarmee dus op het gewas. Daarnaast kan de vervuiling dienen voor een voedingsbodem van bacteriën, schimmels en virussen die eveneens van negatieve invloed op het gewas kunnen zijn. Daarom moet het druppelsysteem gereinigd worden. Dit kan men zowel na de teelt als tijdens de teelt doen. Hiervoor gelden verschillende werkwijzen. In dit artikel geven specialisten van Royal Brinkman uitleg.

Oorzaken van een verstopt druppelsysteem
Wanneer een druppelsysteem niet goed werkt of te weinig water geeft, kan dat een teken zijn van vervuilde en verstopte leidingen. Leidingen kunnen in het ergste geval verstopt raken, waardoor er geen water meer doorheen loopt. Neergeslagen elementen kunnen een oorzaak zijn van een verstopte leiding. Hierdoor zijn voedingselementen niet meer beschikbaar voor planten waardoor ze neerslaan. Dit laat een witgrijze aanslag achter in het systeem. Daarnaast kan organische vervuiling ook zorgen voor verstoppingen. Wanneer je vervuiling in het druppelsysteem signaleert, is het raadzaam deze tijdig schoon te maken. Doe je dit niet, dan zijn de gevolgen groot. Je loopt het risico dat het systeem verstopt raakt en het gewas slap gaat hangen of zelfs afsterft.

Druppelsysteem reinigen tijdens de teelt
Het grondig reinigen van het druppelsysteem tijdens de teelt kan niet met behulp van hoge concentraties Huwa-San en salpeterzuur, omdat dit het gewas beschadigt. Wat je wel kan doen, is reinigen met drukverhoging, het vuil afzuigen of milde reinigingsmiddelen gebruiken. De specialisten van Royal Brinkman geven je instructies hoe je hiermee om kunt gaan.

Reinigen met drukverhoging
Door een druk op de druppelaars te zetten die ruim hoger is dan de werkdruk, verhoogt de watersnelheid in de druppelaar. Hierdoor wordt het vuil naar buiten geperst. Bij deze methode dien je de druppelslangen eerst gedurende een paar minuten door te spoelen. Hierdoor verdwijnt het losse vuil uit de druppelslangen, waarna de spuikraan afgesloten of de eindkapjes dichtgedraaid mogen worden. De werkelijke drukverhoging neemt vervolgens een paar minuten per kraan in beslag. In de zomer kun je drukverhoging het beste één keer per twee weken toepassen. In de winter is dit één keer per vier weken. Let op: bij drukcompenserende druppelaars werkt deze reinigingsmethode niet.

Huwa-San en Antibloc Mineral inzetten
Verstopping kan ontstaan door bacteriën, maar ook door anorganische zouten. Door een combinatie van de reinigingsmiddelen Huwa-San en Antibloc Mineral in te zetten, wordt de vervuiling verholpen. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld voor reiniging tijdens de teelt. Ze hebben geen negatieve effecten op het gewas en zijn biologisch afbreekbaar. Het gebruik van deze middelen verkleint ook de noodzaak voor het reinigen van het druppelsysteem tijdens de teeltwisseling.

Druppelsysteem reinigen na de teelt
De meest efficiënte manier van het reinigen van het druppelsysteem, is door de leidingen te reinigen met Huwa-San (tegen organische vervuiling) en salpeterzuur (tegen minerale vervuiling). Tijdens het reinigen met salpeterzuur worden pH's behaald die schadelijk zijn voor het gewas, waardoor het wordt afgeraden om tijdens de teelt met dit middel te reinigen. Deze manier van druppelsysteem reinigen pas je dus alleen toe na de teelt, tijdens de teeltwisseling.

Werkvolgorde druppelsysteem reinigen
Bij het reinigen van het druppelsysteem met Huwa-San en salpeterzuur kun je het beste de instructievolgorde hanteren zoals deze hieronder beschreven wordt:

 1. Let bij het gebruik van reinigingsmiddelen altijd op je eigen veiligheid en gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.
 2. Controleer vooraf de bestendigheid van het watersysteem tegen genoemde middelen/inwerktijden bij jouw leverancier/fabrikant.
 3. Verwijder de eindkappen en spoel de druppelleidingen goed door voor verwijdering van grof vuil. Kijk uit met drukverhoging, zodat losgeraakt vuil de capillairen niet verstopt.
 4. Isoleer de pH- en EC-probes, zodat ze niet in contact komen met de reinigingsproducten.

Vol zetten druppelleidingen

 1. Vul het gehele watersysteem, afhankelijk van de vervuiling, met een 0,2%, 0,5% of 0,7% oplossing Huwa-San
  • Laat de reinigingsproducten het zandfilter bereiken om ook deze schoon te maken.
  • Door een peroxidestrip kan gecontroleerd worden of het Huwa-San het einde van het systeem heeft bereikt
 2. Na zes uur inwerken kun je de reinigingsvloeistof één minuut druppelen en daarna het druppelsysteem opnieuw vol zetten met een "verse" oplossing van Huwa-San.
  • Leg de druppelaars naast de mat om aantasting van het substraat te voorkomen.
 3. Na 24 uur dien je het druppelsysteem goed door te spoelen met "schoon water" en daarna de druppelaars met schoon water door te spoelen.
  • Let op: Huwa-San mag nooit in contact komen met salpeterzuur.
 4. Vul het druppelsysteem met een oplossing van salpeterzuur 38% in een dosering van drie liter salpeterzuur 38% per 100 liter water.
  • Door een pH-meting (pH<twee) kan gecontroleerd worden of het salpeterzuur het einde van het systeem heeft bereikt.
 5. Na 6 uur inwerken kun je de reinigingsvloeistof één minuut druppelen en daarna het systeem opnieuw vol zetten met een "verse" oplossing van salpeterzuur (3 liter salpeterzuur 38% per 100 liter water).
  • Leg de druppelaars naast de mat om aantasting van het substraat te voorkomen.
 6. Na 24 uur dien je het druppelsysteem goed door te spoelen met "schoon water" en daarna de druppelaars met schoon water door te spoelen.

Reinigen en ontsmetten van stekers
Ook de stekers die in de mat gestoken worden om het voedingswater uit de druppelslang bij de planten te krijgen dienen gereinigd en ontsmet te worden. In geval van virus wordt altijd geadviseerd de druppelaars te vervangen. Dit heeft ermee te maken dat er wortelresten in de steker gegroeid zullen zijn die lastig te verwijderen zijn. Wanneer wortelresten niet helemaal verwijderd zijn is het lastig om de steker 100% goed te kunnen ontsmetten.

Wanneer de stekers uit de oude teelt weer gebruikt worden in de nieuwe teelt kan de volgende werkwijze gehanteerd worden om ze te ontsmetten:

 1. Verzamel de stekers
 2. Gooi de stekers in een drie % oplossing salperzuur 38%
 3. Laat de stekers 24 uur lang in de oplossing
 4. Gooi ze vervolgens over in een bak water of spoel ze goed af
 5. Ontsmet ze daarna in een bak Menno Florades vier % oplossing
 6. Laat ze vier uur lang in deze bak liggen
 7. Haal ze uit de bak om weer aan de druppelslang te bevestigen
 8. Naspoelen van de stekers is niet nodig.

Zijn druppelaars verstopt? Lees dan dit artikel van Royal Brinkman over het reinigen van verstopte druppelaars.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 's-Gravenzande
Tel: 0174 - 446 100
[email protected]
www.royalbrinkman.nl

Publicatiedatum: