Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europa wil gebruik Captan beperken tot in kas, Nederland is voor

De werkzame stof Captan wordt gebruikt als schimmelbestrijdingsmiddel. In Nederland zijn 14 middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten voor gebruik in de fruitteelt en sierteeltgewassen. De Europese Commissie (EC) stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen, waarbij het gebruik van deze stof wordt ingeperkt tot gebruik in permanente kassen vanwege mogelijke risico's voor vogels, zoogdieren, aquatische organismen, bijen en overige niet-doelwitgeleedpotigen.

In maart 2024 heeft de EC dit voorstel reeds aan de lidstaten voorgelegd, maar heeft er geen stemming plaatsgevonden nadat een aantal lidstaten aangaven zich niet te kunnen vinden in het voorstel omdat in sommige teelten weinig alternatieven beschikbaar zijn. Het voorstel wordt nu ongewijzigd opnieuw voorgelegd aan de lidstaten, deelt minister Adema van LNV in een update met de Tweede Kamer. Nederland is, na advies van het Ctgb, van plan voor het EC-voorstel te stemmen.

Publicatiedatum: