Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bactrocera dorsalis

Oosterse vruchtvlieg duikt op in België

In 2023 werden voor het eerst volwassen Oosterse vruchtvliegen aangetroffen in België. Deze vlieg, die behoort tot de familie van de Tephritidae (Diptera) is een prioritaire quarantaineplaag in de Europese Unie. In augustus 2023 werd op een openbare groenten- en fruitmarkt in het centrum van Antwerpen een mannelijk exemplaar van de Oosterse vruchtvlieg gevangen in een val. In België worden regelmatig larven van de Oosterse vruchtvlieg (maden dus) onderschept tijdens controles van ingevoerde groenten en fruit uit Afrikaanse landen.

Als je deze vlieg zelf zou vinden rond je fruitbomen of composthoop, neem dan een foto en meld de vondst aan het FAVV via [email protected]. Probeer ze eventueel zelfs te vangen in een potje. Op basis van deze meldingen kan het FAVV een beter en sneller overzicht krijgen wat betreft de frequentie waarmee deze plagen België binnenkomen en, bijgevolg, sneller maatregelen nemen om dergelijke introducties te voorkomen.

Bron: Instituut voor Landbouw-, Visserij- & Voedingsonderzoek

Publicatiedatum: