Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Curator verwacht merendeel schuldeisers te kunnen gaan betalen

Kassen in veelbesproken faillissement verkocht

Tholen - Half juli oogst curator Souren met zijn team de laatste komkommers in een kas in Steenbergen. Daarmee komt er een einde aan een opvallende fase in de afhandeling van een groot faillissement. De kas in Steenbergen is verkocht aan een andere teler. De kassen in Made zijn verkocht aan de broers tegen wie de curator eerst nog procedeerde. "In één klap is alles afgerond", vat de curator samen.

Of nou ja, alles, dat is niet het geval natuurlijk. Souren doelt op verkoop van de kassen in het faillissement waarover veel te doen was. De curator raakte tijdelijk de controle kwijt over 22 hectare kas en kreeg die controle na een rechtszaak dit voorjaar weer terug.

Het was niet de enige juridische procedure. Meermaals troffen de curator en de tegenpartij elkaar voor de rechter. De curator laat nu weten dat ook van claims tegen de bestuurders geen sprake meer is. "Alles is geregeld en daarvoor is ook betaald." Over bedragen treedt hij niet naar buiten. "Dat hebben we zo afgesproken."

De curator krijgt inmiddels 'alle medewerking'. Hij heeft het idee dat de broers die eerst nog uit de kassen werden gezet, 'verkeerd geadviseerd zijn'.

Hoge opbrengst kassen
Met de verkoop van beide teeltlocaties is een dusdanig hoog bedrag opgehaald dat Souren verwacht 75% van het bij schuldeisers openstaande bedrag te kunnen betalen. "Ik heb min of meer de marktwaarde voor de tuinen gekregen."

De belangstelling voor de kassen was groot. De curator heeft de kassen laten taxeren en zegt dat uiteindelijk de kassen voor die taxatiewaarde zijn verkocht. Prijzen wil hij niet noemen. "Normaal gesproken krijg je bij een faillissement bij verkoop de executiewaarde. Die is doorgaans aanzienlijk lager."

Souren spreekt van 'een zeer hoge uitdeling' aan de schuldeisers. "Dat komt bijna nooit voor." Onder de schuldeisers is energieleverancier Powerhouse. Veruit de grootste schuldeiser, die een vordering indiende van bijna 20 miljoen. Het bedrijf vroeg in het najaar van 2022 faillissement aan voor Capsicum B.V., waarbij ook voor een reeks gerelateerde bedrijven het faillissement volgde.

Dat het hier om een teeltbedrijf ging, maakt het extra bijzonder. "Faillissementen van teeltbedrijven met een kas vol planten komen bijna nooit voor." In de handel komen faillissementen vaker voor vanwege de risicovolle aard van dat vak.

Risico genomen
Nu er aan een roerige periode in de faillissementsafhandeling een einde lijkt te zijn gekomen, verwacht de curator nog maximaal een jaar nodig te hebben voor verdere administratieve afhandeling van het faillissement. Onderdeel daarvan is inventariseren wat alle schulden er zijn en hun rangorde. Voorlopig is er voor 26 miljoen euro aan vorderingen bekend, waarvan ruim 1 miljoen euro van de belastingdienst en 25 miljoen van concurrente crediteuren.

De curator houdt bij zijn voorspelling over de verdere afhandeling nog wel een slag om de arm. Alles moet wel gaan 'zoals afgesproken.' "Het ging met het bedrijf eerst hard de verkeerde kant op, maar nu ook weer hard de goede kant op", vat Souren het bijzondere faillissementsverloop samen. "Een aantal betrokken heeft hierbij wel een flinke scheur aan de broek opgelopen."

Om te komen tot waar de curator en zijn team nu gekomen zijn, zijn wel risico's genomen. "We zijn anderhalf jaar lang met vier, vijf advocaten vrijwel dagelijks met deze zaak bezig geweest." Dat heeft veel geld gekost, dat deels door de boedel geleend is. "Pas aan het eind van de rit weet je of het duur was. Nu blijkt dat dit niet zo is, omdat al deze gemaakte kosten slechts een klein percentage uitmaken van de uiteindelijke opbrengst, maar dat weet je nooit zeker van tevoren. Wel had ik op basis van mijn ervaring, de uitgebreide onderzoeken door deskundigen en de analyses van mijn team de overtuiging dat wij juridisch in ieder geval goed zaten."

De rook op wat de curator zelf 'een slagveld' noemt, is opgetrokken. Zodra alle afgesproken aktes zijn gepasseerd en de laatste betalingen door de boedel zijn ontvangen is de naam van de bestuurders wat de curator betreft – net als in alle andere branches in het bedrijfsleven - gezuiverd.

Over de zaak
Op 29 november 2022 is faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek belast.