Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantziekten óók crisiscategorie in wetsvoorstel personeelsbehoud

Sinds vorige week ligt het wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis (Wpc) ter internetconsultatie. Doel van het wetsvoorstel is bedrijven en hun werknemers te ondersteunen in baanbehoud bij een crisis die onvoorzienbaar is en buiten het ondernemersrisico valt. Bijvoorbeeld bij een overstroming, een oorlogssituatie of door de overheid opgelegde maatregelen om verspreiding van een ziekte te voorkomen.

Het voorstel bevat een categorie crises waarbij ondernemers direct toegang krijgen tot de regeling, waaronder overheidsmaatregelen ter beperking van de verspreiding van plant- of dierziekten. Plantziekten is op aandringen van LTO aan deze categorie toegevoegd. De overheidsmaatregelen in geval van plantziekten komen voor een groot deel overeen met de maatregelen die bij dierziekten kunnen worden opgelegd. Beiden hebben vaak grote gevolgen voor de inzet van medewerkers.

Herplaatsing of loonsubsidie
Het wetsvoorstel geeft werkgevers de mogelijkheid om in crisissituaties hun personeel tijdelijk te herplaatsen of, als er niet gewerkt kan worden, het loon verminderd door te betalen en een loonsubsidie aan te vragen. Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als er over een periode van twee maanden gemiddeld tenminste twintig procent minder werk is. Deze periode van twee maanden kan nog twee keer met twee maanden worden verlengd. Bedrijven kunnen hiermee maximaal zes maanden aanspraak maken op de regeling.

Op dit moment geldt voor uitzonderlijke omstandigheden nog de regeling Werktijdverkorting (WTV), maar die voldeed niet tijdens de coronapandemie. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), die tijdens de pandemie gold, is niet gericht genoeg. Daarom is ingezet op een duidelijk afgebakende regeling die geschikt is voor zowel kleinere als grotere crisissituaties. Tot inwerkingtreding van de Wpc blijft de WTV van kracht.

Arbeidsmarktpakket
Het wetsvoorstel is onderdeel van het arbeidsmarktpakket dat minister Van Gennip (SZW) heeft aangekondigd. De basis voor dit arbeidsmarktpakket wordt gevormd door het SER MLT advies, dat door sociale partners, waaronder LTO Nederland, is overeengekomen. Ondernemers die dat willen kunnen tot en met 25 juni 2024 reageren op het wetsvoorstel via de internetconsultatie.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: