Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjeerd Peeters, Nufarm:

"Blijf tot het laatste toe alert in de aardbeienteelt"

Tholen - Het eerste seizoen van aardbeienteelt onder glas loopt zo zoetjes aan op z'n eind. Maar telers kunnen nog niet op hun lauweren rusten, weet Tjeerd Peeters, technisch adviseur bij Nufarm. "Insectenbestrijding is nu belangrijk in de aardbeienteelt, vooral wittevlieg," zegt hij. Eén van de opties die telers daarvoor hebben is het middel NoFly: mét toelating, maar zónder residu.


Tjeerd Peeters

Wittevlieg is met de oplopende temperaturen een extra heet hangijzer. "Met die oplopende temperaturen gaat ook de ontwikkelingssnelheid omhoog. Dat gebeurt al bij 15 à 16 graden, maar bij 20 graden loopt het echt heel rap op."

Een klein beetje wittevlieg is overigens niet zo erg: "Er zitten altijd wel wittevliegen, 100 procent schoon kan niet. Maar je moet wel zorgen dat de biologie de wittevliegen onder controle kan houden. Als de balans in het gewas niet optimaal is of de biologische bestrijding gaat vastlopen, is het handig om in te grijpen – dat kan met een insectpathogene schimmel, zoals NoFly."

Een groot voordeel van dat middel, vertelt Tjeerd, is dat je de biologie er geen schade mee berokkent. "En aan het eind van de teelt blijf je niet met chemische residuen zitten. Dat vinden de afnemers erg belangrijk. Om die reden zien we steeds meer vraag naar groene middelen. Daarom zijn we ook druk bezig om andere groene middelen te ontwikkelen voor de aardbeienteelt." Voor de Belgische telers kunnen we al NeemAzal-T/S adviseren in de aardbei. Dit biologisch middel pakt larvale stadia van trips, witte vlieg, spint en luizen aan in de aardbei.

Het warme weer zorgt niet alleen voor snellere groei van insecten, ook de druk van meeldauw loopt daardoor op. "Het gewas is bij de meeste telers inmiddels wat voller en ouder, en daardoor ook gevoeliger. Als er veel vrucht aan hangt, is het gewas ook gevoeliger, en door oogstwerkzaamheden worden sporen makkelijker verplaatst. Gelukkig is ook daar een goede oplossing voor: met ons groene middel Fado zien we mooie resultaten tegen meeldauw."

Voor meer informatie:
Nufarm
Rivium Quadrant 75- 7
2909 LC Capelle aan den IJssel
Tel: 010-3037700
[email protected]
www.nufarm.com