Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs stijgt licht, elektriciteitsprijzen weer negatief

Zoals was te verwachten zakten de elektriciteitsprijzen weer richting én onder 0 dit Pinksterweekend. Vooral op Eerste Pinksterdag lagen de uurprijzen dik onder 0, tot -80 euro per megawattuur tussen 13 en 14 uur op zondag. Zo extreem als rond Hemelvaart werd het niet. Vandaag, dinsdag, ligt de EPEX-uurprijs weer op normale niveaus: ruim 81 euro per megawattuur.

De TTF-gasprijs is al ruim een week aan het stijgen. Voor kwartaal 1 van 2025 betekent dat inmiddels een gasprijs van 38,5 euro per megawattuur. Daarmee komt de prijs dichtbij het prijsniveau van half april én van eind 2023, toen de prijzen voor het laatst langere tijd zo hoog lagen.


TTF-gasprijs kwartaal 1 2025 t/m 20 mei 2024. Klik hier voor de actuele prijzen op de Title Transfer Facility.

Bij BNR wees men vrijdag juist nog op een 'extreem stabiele' gasprijs. Ook dat klopt op zich wel. Grote pieken en dalen bleven uit, maar recent lijkt er vooral sprake van een stabiele voorzichtige prijsstijging.

Om het stroomnet te ontlasten betalen netbeheerders bedrijven die tijdelijk minder capaciteit gebruiken. Slechts een handvol bedrijven maakt van deze regeling gebruik, blijkt uit een rondgang van BNR. De geboden bedragen zijn te laag.

In 2023 is in Nederland voor 771 megawatt (MW) vermogen aan windmolens op land gebouwd. Samen kunnen deze in een gemiddeld windjaar 2,8 terrawattuur (TWh) aan elektriciteit opwekken. Dat meldt de Monitor Wind op Land 2023 van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De groei in 2023 was vergelijkbaar met 2022, toen voor 759 MW aan vermogen is gebouwd. Maar aan de snelle groei van de laatste jaren lijkt een einde te komen. Veel projecten in ontwikkeling lopen vertraging op, onder andere door bezwaarprocedures bij de Raad van State.

Het Compendium voor de Leefomgeving zet cijfers over emissies door de Nederlandse energievoorziening op een rijtje voor de jaren 1990-2022. De emissies nemen af, de laatste jaren ook voor CO₂.

In heel Europa ligt Zweden op kop voor wat betreft negatieve uurprijzen voor elektriciteit. Jean-Paul Harreman van EnAppSys Energy Insights deelt de top 5, met Nederland op plek 3 na Finland en voor Duitsland en Frankrijk.