Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe protesten in Frankrijk tegen concurrentie Marokkaanse tomaten

Afgelopen donderdag voerden leden van enkele Franse telersverenigingen protestacties tegen de import van tomaten uit Marokko, die volgens de Franse telers makkelijker is geworden door "niet-werkbare douaneovereenkomsten en ontoereikende wetgeving over de informatie van de oorsprong van groenten en fruit".

Volgens gegevens van L├ęgumes de France is de import van Marokkaanse tomaten in de EU sinds 2014 met 40% gestegen, van 335.000 ton tot 492.000 ton in 2023. De groothandelsmarkt Saint Charles in Perpignan zou bovendien het belangrijkste toegangspunt voor Marokkaanse tomaten op de EU-markt zijn.

De Franse telers vragen aan de toekomstige leden van het Europees Parlement om zich in het kader van de Europese verkiezingen in te zetten voor "een herziening van de overeenkomst tussen de EU en Marokko over land- en tuinbouwproducten" en om de verordening over consumenteninformatie te verbeteren, zodat de herkomst van producten beter zichtbaar wordt.

Ter ondersteuning van deze eisen hebben de Spaanse organisaties die deel uitmaken van de Spaans-Frans-Italiaans-Portugese tomatencontactgroep, waaronder Asaja, Upa, Coag, Cooperativas Agro-alimentarias en Fepex, een steunbrief gestuurd naar de Franse telers. Deze organisaties delen de bezorgdheid over de "ernstige gevolgen" die de tomatenimport uit Marokko heeft voor de Europese sector.

Bron: fepex.es

Publicatiedatum: