Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jorn Poelman (Veggiehouse) wil verandering brengen in AGF-handel:

"Geen schimmigheid, maar eerlijke ketens opzetten"

Tholen - Na ruim tien jaar in de horeca gewerkt te hebben, kwam Jorn Poelman vijf jaar terug via vader Wolter in de AGF-handel terecht. Na enkele jaren in loondienst gewerkt te hebben, besloten de 'Poelmannen' per 1 januari hun eigen zaak te starten: Veggiehouse. "Ik zag zoveel schimmigheid in de AGF-handel. Niemand weet waar de handel vandaan komt, wat er aan wordt verdiend. Ik heb meegemaakt dat ik paprika's van een Hollandse coöperatie verkocht aan een Roemeen, die ze vervolgens weer doorverkocht aan een Nederlandse exporteur. Ik vond dat dit anders moest."

Zo gezegd, zo gedaan. Poelman huurde een kantoor van 30 m² in het Drentse Borger en legde zijn werkwijze uit aan de klant. "Ik ben gestart met een Tsjechische klant en heb hem uitgelegd dat we op twee manieren kunnen werken: óf we doen de handel op de traditionele manier, óf we gooien alles open. Dus ik vertel hem exact welk product hij krijgt, het bedrag dat een teler ervoor moet krijgen en wat mijn marge is. Hij vond het in eerste instantie maar apart, maar we hebben zoveel handel kunnen doen! Hij wist precies wat ik eraan verdiende, ik wist precies waar de producten naartoe gingen en zo konden we op elkaar bouwen. Vanaf dat moment wist ik dat het moest lukken!"


Jorn Poelman

"Bij een andere grote supermarkt, waar het eerder nooit lukte om binnen te komen, had ik nu binnen 24 uur een groot contract op de mail. Hij vroeg zich af hoe het kon dat we zo scherp konden leveren. Nou, dat kon ik wel vertellen, wij hebben geen kosten van een dure loods of pand. De auto deel ik met mijn vader. In Bleiswijk hebben we een op- en overslaglocatie, waar we betalen per pallet. Dat scheelt nogal in kosten hoor. Uiteindelijk willen wij goedkoper uit zijn, zodat de teler meer kan verdienen. Die moet zich nu 24 uur per dag het schompes werken, terwijl de winst grotendeels naar andere partijen in de keten gaat. Dat zou ik graag willen doorbreken."

Eerlijk werken zonder verborgen agenda
Veggiehouse startte in de vollegrondsgroentenhandel, maar is inmiddels ook in de kasgroenten- en perenafzet actief. "In de peren gebeurt het heel sterk dat handelaren de telers aan het begin van de oogst helpen met een voorschot om de oogst te financieren, maar uiteindelijk krijgen die een te lage prijs en komen ze in een vicieuze cirkel terecht waar ze niet makkelijk meer uitkomen. De supermarkt is altijd de lachende derde. Dat wil ik doorbreken door gewoon op en eerlijk te werken zonder verborgen agenda's. Dat is precies het tegenovergestelde van hoe het momenteel in de AGF-wereld werkt, waar telers onder hoge druk staan en er veel onduidelijkheid heerst."

En dat allemaal vanuit Borger, of all places. "Wij zijn echte Drenten en voor de handel maakt het niet zo uit waar ik zit. Moet je altijd bij je product zijn of moet je je teler en klant kennen? Dat laatste is volgens ons veel belangrijker. Alle informatie is op de telefoon te vinden en we laden zoveel mogelijk rechtstreeks van de teler naar de klant. Dan hoef je niet in Barendrecht of het Westland te zitten. Wij betalen een paar honderd euro huur in de maand en lachen ons een stuk in de rondte", aldus Jorn.

Tegenstand tegen zijn transparante werkwijze heeft Jorn naar eigen zeggen nog niet ervaren. "Wel veel mensen die zeggen dat het een leuk idee is, maar dat ze niet weten of het stand zal houden. En eerlijk, dat weet ik ook niet. Maar ik hoop dat als dit lukt dat telers zich gaan afvragen wat er in vredesnaam allemaal met hun product gebeurt en dat er meer telers zich bij ons gaan aansluiten. Het klinkt misschien cliché, maar ik geloof in een eerlijkere wereld en ik geloof dat we door eerlijke ketens op te zetten eraan bij kunnen dragen om de wereld weer een stukje eerlijker te maken."

Voor meer informatie:
Jorn Poelman
Veggiehouse
IJzertijdstraat 13
9531 RA Borger
Tel: +31 180 794 151
Mob: +31 620 358 772
[email protected]
www.veggiehouse.nl