Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen vervijfvoudigd in Duitsland

"Door de overstromingen in Kenia werken we met 15 procent van de normale volumes"

Tholen - Het is in België en Nederland een beetje naar de achtergrond gedrukt, maar Kenia kampt al sinds maart met zware regenval en tal van overstromingen. Dit heeft ook grote gevolgen voor de AGF-export uit het Oost-Afrikaanse land. Het Belgische Starfruit werkt jaarrond met peultjes en boontjes uit Kenia, maar ziet door de enorme wateroverlast ook een fractie van de 'normale' volumes deze kant op komen. "Het nieuws is de afgelopen tijd naar de achtergrond gedrukt, omdat er veel ander nieuws is. Klanten zijn soms ook verrast als we aangeven wat de reden is dat ze zo duur zijn momenteel", zo vertelt Ive Lambert van de Vlaamse importeur.

Complete dorpen liggen onder water, huizen zijn verwoest en voedselvoorraden zijn weggespoeld, zo geeft het Rode Kruis aan. "Wat ze in Kenia de afgelopen weken hebben ondervonden, is eigenlijk ook voor hen ongezien, zo begrijpen wij", vervolgt Ive. "Het is meer dan het dubbele van een normaal regenseizoen. We zien beelden van complete luchthavens met 30 cm water over de gehele oppervlakte. Dan weet je voldoende. Het zorgt er ook voor dat we, maar met zo'n 15 tot 20 procent van de normale volumes werken. Het is echt armetierig laag."

"Dit geldt voor de peultjes, maar ook voor de bonen. Daar is het wel iets minder ernstig, omdat deze wat minder gevoelig zijn voor de regen dan peultjes. Bovendien heb je daar ook nog Egypte en Marokko in de markt. Ook bij de peultjes zien we wel dat Zimbabwe er nu ook aankomt met haar nieuwe oogst. Alleen is ook daar de productie wat vertraagd, omdat ze meer regen hebben gehad dan normaal. Het is niet zo exceptioneel als in Kenia, maar dat de markt verstoord is, kunnen we wel zeggen. Ze kunnen wel een gedeelte opvangen, maar het zijn volumes die we andere jaren ook erbij krijgen, dus er blijft een fors tekort."

En dit ziet de handelaar de komende weken nog wel aanhouden. "Deze situatie heeft natuurlijk op het moment zijn consequenties voor de aanvoer, maar ook in de komende weken tot maanden blijven ze er de gevolgen van zien. Als het zo hard regent, kun je ook niet aanplanten, dus het probleem sleept zich nog wel een aantal maanden voort. Hier wordt niemand blij van, maar laten we voorop stellen dat het voor de mensen daar verschrikkelijk is. Het heeft hier in veel gevallen het nieuws niet eens gehaald, maar het is echt een ramp", besluit Ive.

Prijzen voor peulvruchten vervijfvoudigd in Duitsland
In Kenia zijn na hevige regenval en overstromingen 228 mensen om het leven gekomen. Meer dan 220.000 mensen zijn getroffen en de cycloon "Hidaya" komt dichterbij. De natuurramp veroorzaakt al ernstige schade in grote delen van de Oost-Afrikaanse Republiek, met name in de tuinbouwsector, wat gevolgen heeft voor de export, bijvoorbeeld naar Duitsland.


De overstroming heeft vooral de Keniaanse peulvruchtenteelt zwaar getroffen

Beperkte beschikbaarheid van peulvruchten
De zwaar getroffen regio rond Mount Kenya, in het hart van Kenia, staat bekend als het belangrijkste teeltgebied voor suikererwten en kikkererwten, die juist rond deze tijd van het jaar, namelijk april en mei, naar Europa worden geëxporteerd. "De overstroming heeft ons vol geraakt", meldt Bertrand Sabadie van Elbefruit, gevestigd in Hamburg. "Door de slechte kwaliteit en het residuprobleem hebben we op dit moment erg weinig exportproduct beschikbaar. Over het geheel genomen is het volume van onze contractteelt met wel 70% gedaald."

De situatie heeft dienovereenkomstig invloed op het prijsniveau van beide producten, gaat Sabadie verder. "De afgelopen drie weken zijn de prijzen extreem gestegen en ze blijven nog steeds stijgen. We verwachten pas een licht herstel van de markt vanaf het einde van week 21, zodra de eerste luchtvracht uit Peru op de markt komt, snel gevolgd door producten uit Zimbabwe. Over het algemeen zal de aanvoersituatie dus zeker tot het einde van de maand uiterst kritisch blijven."

De aanvoersituatie voor gesneden kruiden die per vliegtuig worden ingevlogen is tot nu toe prima. Philippe Kahn, importeur en directeur van het in München gevestigde bedrijf Herbafrucht, vat samen dat de kwaliteit en beschikbaarheid van kruiden nog steeds goed is. "De beschikbaarheid van suikererwten en Keniaanse bonen is daarentegen bijna nul. Sinds het seizoen in Egypte een paar maanden geleden is afgelopen, zijn er gewoon geen producten meer beschikbaar."


Overstromingen in Kenia

Lage oogst
Door de aanhoudende catastrofale regenval sinds april zijn er bodemerosie en mislukte oogsten geweest, vooral in de hooglanden. In de lager gelegen gebieden hebben de regens geleid tot overstromingen. "De kwaliteit van suikererwten en kikkererwten, die voornamelijk in de hooglandgebieden worden geteeld, is ernstig aangetast door groene en zwarte stip en andere schimmelziekten. Dit heeft op zijn beurt geleid tot grote verliezen voor de lokale telers, omdat ze door de overvloedige regenval op veel plaatsen niet in staat waren om de gewassen te beschermen. Vooral de sperziebonen hadden te lijden onder schimmel en de bijbehorende kwaliteitsproblemen," zegt Stella Rasmussen, geboren in Kenia en directeur van het gelijknamige bedrijf in Meerbusch.

De hoge kosten voor gewasbescherming en zaden maken het alleen maar erger, vervolgt Stella. "Helaas zal dit ertoe leiden dat vooral kleinschalige telers steeds meer worden uitgesloten van de keten. De opbrengst, d.w.z. de verhouding tussen de bruto-opbrengst en de verpakte en exporteerbare producten, vertoont een sterk dalende trend.
Normaal is de opbrengst voor sperziebonen 70-80% en voor suikererwten en doperwten ongeveer 65-70%. Door de zwakkere kwaliteit, die momenteel het grootste deel van de markt uitmaakt, is dit cijfer gedaald tot ongeveer 50% voor groene bonen en 30-40% voor suikererwten en kikkererwten. Dit betekent bijvoorbeeld dat een exporteur die 1.000 kg onbewerkt product ontvangt, slechts 500 kg sperziebonen en 300-400 kg kikkererwten en suikererwten kan verpakken en op de markt brengen. Dit is ook terug te zien in de prijzen: over het geheel genomen zijn de prijzen in de hele categorie peulvruchten in zeer korte tijd vervijfvoudigd."

Voor meer informatie:
www.elbefruit.eu
www.herbafrucht.de
www.stellarasmussen.com

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit
Werkhuizenkaai 112
Brussel - België
+32 (0)2242 0876
[email protected]
www.groupadw.be/starfruit