Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk van Doorne, Van Doorne Imex:

"Slamarkt gaat dit jaar behoorlijk op en neer"

Tholen - Een oude vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. "Elk jaar zeg ik weer dat ik ermee ga stoppen", vertelt Henk van Doorne lachend. Ondanks zijn leeftijd (75), komt het er nog steeds niet van. Zo heeft hij een "klein tuintje" in 's-Gravenzande voor zijn eigen sla en verzorgt hij ook nog de afzet voor collega-tuinders.

"Momenteel ben ik hoofdzakelijk druk met de afzet van de jumbosla. Die markt gaat dit seizoen behoorlijk op en neer. Dan is er weer een opleving, dan zakt de prijs ineens weer weg. Momenteel ligt de prijs rond de 75 cent", vertelt Henk. "Bij de polysla is er helemaal geen peil op te trekken. De ene keer halen de afnemers hun neus er voor op en vervolgens zijn ze weer niet aan te slepen."

"Het scheelt dat de Spaanse groenten behoorlijk voorhanden zijn, dat zie je aan alle prijzen terug. Bovendien hebben we natuurlijk een extreem nat voorjaar gehad. Dat nodigt nu niet uit om een salade op het terras te gaan eten. In veel opzichten is het daarom een moeizaam seizoen. Maar ik ben niet pessimistisch, hoor. Zeker, als we zonniger weer krijgen, verwacht ik wel dat de afzet redelijk zal gaan lopen", vervolgt de ervaren groentehandelaar.

"De jumbosla verkoop ik vooral aan de Nederlandse groothandels, maar ik verkoop ze ook aan markthandelaren in Frankfurt en Berlijn. Zelfs naar Belgiƫ verkoop ik m'n sla, terwijl er daar toch volop sla wordt geteeld", vertelt Henk. Zijn geheim? "Ik lever de jumbosla in polyzakjes en dus niet los in de kist. Dat ziet er een stuk netter uit en de consument gaat veel minder in de kist lopen graaien. Ook groenteboeren zijn daar erg enthousiast over!"

Ook de specialiteiten onder de bladgewassen gaat Van Doorne niet uit de weg. "De kleurtjessla loopt goed. Ook de kasandijvie vindt goed zijn weg. Ook de kasijssla is goed aan de prijs. Dat zijn nog telers met een groot hart, die durven risico's te nemen", vertelt Henk. Aan kasvenkel waagt hij zich niet meer. "Maar een kennis en een neefie hebben nog wel venkel in de kas staan. Maar het lijkt elk jaar moeilijker te worden om die goed af te zetten. De Spaanse en Italiaanse venkel, daar kunnen we met onze prijzen niet mee concurreren."

Voor meer informatie:
Henk van Doorne
Van Doorne Imex
Noordlandseweg 60-62
2691 KM 's-Gravenzande
Tel.:+31 (0)174 417989
Mob: +31 (0)6 26068284