Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belplant ziet middelenpakket krimpen

"Geen enkele nieuwe stof goedgekeurd door EU in 1 jaar tijd"

De tuinbouwsector is onderzoeks-intensief: ze spendeert méér dan 5% van haar omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Maar in de Europese Unie loopt onderzoek en ontwikkeling ver voorop op de concrete introductie van innovaties tot op het landbouwbedrijf. Tijdens de Algemene Vergadering van Belplant in Leuven werd er over digitale en precisielandbouw met diverse betrokken partijen gepraat.

Gereedschapskist
Op 14 mei hield Belplant, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van plantenbescherming, haar Algemene Vergadering in Leuven. Veel gewasbeschermingsoplossingen staan onder druk, er worden veel actieve stoffen uit de gereedschapskist van de landbouwers weggenomen. Op Europees vlak worden nieuwe stoffen slechts met mondjesmaat goedgekeurd. De landbouwers staan op hun strepen want het wordt voor hen steeds moeilijker om op een rendabele manier voor voedsel te zorgen.

België
Sylvain Moissonnier (Voorzitter Belplant): "De gewasbeschermingsmiddelensector is een onderzoeks-intensieve sector. In België werd door de Belplant-leden in 2020 in totaal 176 miljoen euro geïnvesteerd in Onderzoek, Ontwikkeling en Registratie. In 2021 steeg dat bedrag met een kleine 20% tot 208 miljoen euro. Dit is zonder de bedragen die de productiesites investeren om bijvoorbeeld hun waterverbruik te halveren of om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. In 2021 werd bijna 50% van het Onderzoek & Ontwikkeling budget geïnvesteerd in laag risico en biocontrole-middelen. Dat was een stijging met ruim 10% t.o.v. 2020."

Klassen
Maar in de Europese Unie loopt onderzoek en ontwikkeling ver voorop op de concrete introductie van innovaties tot op het landbouwbedrijf. Zo werd in de Europese Unie tussen 1 april 2023 en 1 april 2024 geen enkele nieuwe stof goedgekeurd. In diezelfde periode verdwenen er 14 actieve stoffen uit diverse antiresistentie klassen. Vijftien actieve stoffen werden hernieuwd, waarvan negen Bacillus preparaten, vijf andere en tot slot ook nog zand.

Gewasbeschermingsmiddelen
Daarnaast daalt het gebruik en eventuele risico's van gewasbeschermingsmiddelen sterk. Dit is nu al beschikbaar bij de betere leverancier of slechts een appje verwijderd. Dit vereist wel veel ondersteuning en vorming naar de gebruikers toe.

Voor meer informatie:
Belplant
Tel: +32 2 238 97 72
[email protected]
www.belplant.be

Publicatiedatum: