Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limburg krijgt ook vertrouwenspersoon 'veilig buitengebied'

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Platform Veilig Ondernemen Limburg (PVO-Limburg) hebben besloten een vertrouwenspersoon 'veilig buitengebied' aan te stellen. Beide organisaties erkennen de toenemende uitdagingen op het gebied van veiligheid in het buitengebied. Met ondersteuning van het ministerie van Veiligheid en Justitie is het nu mogelijk een vertrouwenspersoon te benoemen. Femke van de Plas gaat deze rol in Limburg vervullen.


Femke van de Plas (Foto: LLTB)

Behoefte aan contact over criminaliteit
Het buitengebied wordt steeds vaker geconfronteerd met criminaliteit. Dat tast niet alleen de leefbaarheid en veiligheid aan maar ook de bestaanszekerheid van onder andere boeren en tuinders. Ook wordt de kwaliteit van hun producten en diensten bedreigt. Als reactie hierop pleiten de organisaties voor een krachtige aanpak van ondermijnende activiteiten in het buitengebied. Naast boeren en tuinders kunnen ook inwoners en bezoekers van het buitengebied in contact treden met de vertrouwenspersoon. Daarbij kunnen ze onderwerpen zoals 'ondermijning' en 'criminaliteit' bespreken.

Vertrouwenspersoon voor leden en niet-leden
Femke van de Plas wordt per 15 mei door PVO-Limburg aangesteld als vertrouwenspersoon 'veilig buitengebied'. De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor alle agrarische ondernemers, inwoners en bezoekers van het buitengebied in Limburg. Het biedt een platform voor vragen, advies en ondersteuning.

Van de Plas heeft kennis van zowel de agrarische sector als het veiligheidsdomein en vervult een soortgelijke functie bij ZLTO, de belangenbehartiger voor boeren en tuinders in Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. Naast vertrouwelijke begeleiding kan de vertrouwenspersoon indien nodig in contact treden met relevante instanties zoals politie, Openbaar Ministerie of Meld Misdaad Anoniem.

Veilige omgeving creëren
Thijs Rompelberg, voorzitter van de LLTB: "Door het benoemen van een vertrouwenspersoon voor veilig buitengebied en het bevorderen van samenwerking streven we ernaar om een veilige omgeving te creëren. In deze omgeving kunnen agrariërs, maar ook inwoners en bezoekers van het buitengebied, gedijen. Het is voor ons, maar ook voor het gehele buitengebied een belangrijke stap dat we nu een vertrouwenspersoon kunnen aanstellen", vertelt Rompelberg.

Paul Verhoeven, voorzitter van PVO-Limburg, is eveneens gelukkig met deze ontwikkeling. "De samenwerking tussen ondernemers, inwoners en overheid is wezenlijk in de bestrijding van criminaliteit. En dit is een belangrijke stap in het bouwen aan meer onderling vertrouwen, waaronder het vergroten van de meldingsbereidheid".

Contact met vertrouwenspersoon
Voor vragen of het melden van signalen over onveiligheid en (drugs)criminaliteit in relatie tot het buitengebied kan contact opgenomen worden met Femke van de Plas. Dat kan via tel. 06-29520266 of per mail via [email protected]. Bij heterdaadsituaties of andere spoedzaken bel de politie via 112. Geen spoed, wel politie, bel 0900-8844.

Bron: LLTB & PVO-Limburg

Publicatiedatum: